tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: MOCNO ORZECHOWE DROŻDŻOWE ŚLIMAKI

MOCNO ORZECHOWE DROŻDŻOWE ŚLIMAKI

By | 19:24 3 comments
Podwieczorkowe orzechowe bułki chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Nadzienie robi się dosłownie w kilka sekund, ponieważ wystarczy zmielić orzechy. Syrop klonowy nadaje się dobrze do posłodzenia orzechów, bo jego charakterystyczny smak jeszcze bardziej podkreśla orzechowe nuty, dlatego nie szukałabym zamiennika.





 ORZECHOWE ŚLIMAKI

ciasto:
20g świeżych drożdży (10g suszonych)
1 jajko
125ml lekko podgrzanego mleka
250g mąki pszennej
50g brązowego cukru
40g miękkiego masła
szczypta soli
nadzienie:
90g orzechów pecan
150g migdałów
100g syropu klonowego

jedno jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
Zmieszać w misce połowę mąki z drożdżami, mlekiem i jajkiem. Mieszać do otrzymania gładkiej masy, po czym przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie dodać resztę mąki, cukier, sól i masło (posiekane na drobne kawałki). W misce wszystko mieszać aż do odpowiedniej konsystencji. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać dodatkową mąkę. Dokończyć wyrabianie ciasta ręcznie, uformować kulkę i odstawić w misce na 30 minut przykryte ściereczką, żeby nie wyschło.
Na nadzienie w blenderze zmiksować orzechy pecan i migdały na proszek, dodać syrop klonowy i wymieszać do uzyskania konsystencji pasty. Pasta będzie dość gęsta i  trudno jest ją gładko rozsmarować na cieście dlatego można dodać trochę więcej syropu klonowego albo poukładać ją w drobnych kawałkach i nie rozsmarowywać, też wyjdzie dobrze.
Ciasto rozwałkować do kształtu najbardziej zbliżonego do prostokąta.

Po nałożeniu nadzienia ciasto zwinąć w rulon i pociąć na plasterki o grubości ok 2-2,5 cm. Do cięcia używam patentu z nitką opisanego w poście drożdżowe bułeczki z jabłkiem i żurawiną.
Bułki - zawijasy ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. 

Przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem (lub samym białkiem) i posypać cukrem. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 200C. Piec 10-15 minut ( a w rzeczywistości do zarumienienia się bułek). 


smacznego

 Migdały na słodko i wytrawnie!
Nowszy post Starszy post Strona główna

3 komentarze :