Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, ale zamiast pączków, faworków i innych tuczących słodyczy na słodko jest pierś z indyka. Pieczona w glazurze miodowo-musztardowej. Pasuje zarówno do obiadu jak i do kanapki z indykiem. Prawdę mówiąc z takim zamiarem ją upiekłam.
Sos z pieczeni po wymieszaniu z jogurtem naturalnym doskonale nadaje się do kanapek.
Ja raczej tak będę świętować Tłusty Czwartek, ale coś słodkiego też pewnie upiekę w wolnej chwili.
PIECZONA PIERŚ Z INDYKA W GLAZURZE MIODOWO MUSZTARDOWEJ
1 pierś indyka
marynata:
2 łyżki miodu
1 łyżka octu winnego
2 łyżki musztardy Dijon
sól (ok.0,5 łyżeczki)
0,5 cytryny - sok
Miód podgrzać , dodać ocet, musztardę, sól i sok z cytryny. Wymieszać wszystko.
Pierś wsadzić do woreczka do pieczenia i wlać marynatę. Obtoczyć pierś w marynacie i zostawić na noc w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 180C
Piec pierś przez 30 minut w worku. Po pół godzinie worek przeciąć i piec 20 minut polewając co 5 minut sosem z worka.
Wyjąć pierś z piekarnika. Odstawić na 5 minut.
Po 5 minutach pieczeń można kroić w plastry.
smacznego
Za pączkami nie przepadam, więc z chęcią wymieniłabym pączka na kilka plasterków takiej pieczeni. :)
OdpowiedzUsuńJa co prawda lubię, ale obecnie też raczej wymienię je na indyka :) smacznego
Usuń...ale pysznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńAle odlot, świetny przepis! zdecydowanie lepszy niż pączki :)
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious! I would love to make sandwiches out of this turkey.
OdpowiedzUsuńTaka pierś z indyka na kanapkę jest lepsza od jakiejkolwiek kupnej wędliny :) I na pewno zdrowsza.
OdpowiedzUsuńTeż tak mi się wydaje. Dlatego warto poświęcić chwilę, chociaż pieczeń raczej szybko się robi. Smacznego:)
Usuńupiekę taką mojemu dziecku:)
OdpowiedzUsuńsama tez podjedz, jest smaczna :)
UsuńWygląda OBŁĘDNIE *___* Uwielbiam słono-słodkie mięsa, szczególnie te z dodatkiem miodu... Dałabym się pokroić za plasterek! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMięsko pycha - dziękuję bardzo za przepis!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i smacznego.
UsuńWonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
OdpowiedzUsuńDo you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
I've been trying for a while but I never seem to get there! Cheers
Also visit my weblog :: kliknij
Właśnie skończyłam pieczenie.Proszę o informację,jak została zrobiona taka ładna ciemna skórkaz,bo pomimo tego,że trzymałam się przepisu,moja jest tylko ledwo żółta.Nie ukrywam,że liczyłam na coś podobnego jak na zdjęciu..
OdpowiedzUsuńPodczas pieczenia cukier z miodu powinien się skarmelizować i dać taki brązowy kolor. Nie mam za bardzo pomysłu co mogło pójść nie tak. Gdyby sama tak miała pewnie następnym razem zmieniłabym składniki na inne firmy i zobaczyła jaki będzie efekt. Również pod koniec pieczenia worek nacięłam i mięso kończyło się piec bez niego. Dla pewności czasem można włączyć opcję grill (ale z tym ostrożnie, bo wystarczy ułamek sekundy nieuwagi i miód się przypali). Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie lepiej.
Usuńpozdrawiam Karolina tunaCooking
ok
OdpowiedzUsuńCzy piec nastawiajac grzanie piekarnika na sam dół czy góra-dół? :)
OdpowiedzUsuńCałość piekę w ustawieniu góra-dół. Na koniec jeśli mięso nie jest wystarczająco skarmelizowane to ustawiam na "dopieczenie " samą górę.
Usuń