WAFEL CZEKOLADOWY - ANDRUT
paczka wafli do posmarowania
0,5 szklanki mleka
szklanka cukru
kostka masłaszklanka mleka w proszku
kakao w proszku (8 łyżeczek)
Pół szklanki mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy szklankę cukru i mieszamy podgrzewając, aż do momentu rozpuszczenia się cukru.
Do słodkiego mleka wrzucamy kostkę masła i rozpuszczamy ją.
Wszystko zdejmujemy z kuchenki, dosypujemy szklankę mleka w proszku z kakao i mieszamy łyżką lub szybciej trzepaczką, aż do momentu, gdy masa będzie gładka i gęsta.
Odstawiamy na kilka minut aż wszystko trochę przestygnie i smarujemy wafle. Ilości czekoladowej masy nie skąpimy (ale też nie przesadzamy, żeby potem wszystko nie wypłynęło na blat). Czekolady na waflu ma być tyle, żeby po złożeniu wszystkie kwadraty mogły się ze sobą bez problemu skleić)
Starannie smarujemy brzegi (żeby ta część andruta nie była "niechciana", bo jest sucha i bez nadzienia)
Układamy jeden wafel na drugim i kładziemy na nich książkę, deskę do krojenia lub cokolwiek innego, dzięki czemu andruty równomiernie się skleją.
smacznego
Czy można zamiast mleka w proszku użyć normalnego mleka ?
OdpowiedzUsuńNie za bardzo,bo masa będzie zbyt płynna i cała spłynie z wafla, a po dodaniu mleka w proszku jest odpowiednio gęsta.
UsuńA dlaczego jak dodałam mleko w proszku, to zrobiła mi to nie połączyło, musiałam wyrzucić.... masło się wydzieliło.
OdpowiedzUsuńPrawdę mówiąc nigdy nie miałam takiej sytuacji, więc trudno mi powiedzieć czym to było spowodowane. Masło rozpuszczane jest w posłodzonym mleku i dopiero potem dodaję mleko w proszku zmieszane z kakao. Taka kolejność nie powinna powodować w żadnym wypadku wydzielenia się masła, tylko zagęszczenie masy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
UsuńJa pewnie bym spróbowała zrobić wszystko jeszcze raz dokładnie krok po kroku, bo taka sytuacja jeszcze nigdy nie miała miejsca :)
pozdrawiam
Masło się wydzieliło a raczej tłuszcz z niego ponieważ najprawdopodobniej użyłaś margaryny a nie masła i doprowadziłaś do wrzenia & gotowania. Nigdy nie wolno tego robić bo zawsze efekt będzie taki sam. Jeśli już koniecznie musicie zagotować margarynę to należy robić to na minimalnym płomieniu i CAŁY czas mieszając , CAŁY czas. Pozdrawiam. A przepis bardzo fajny
OdpowiedzUsuńDziękuję za rozwiązanie tego problemu :) Nie miałam pojęcia dlaczego tak się stało poprzedniej osobie. Fakt, ja zawsze używam masła i roztapiam je na kuchence elektrycznej na pozycji 1, czyli najchłodniejszej i w żadnym wypadku nie ma gotowania i wrzenia. Tylko delikatne wolne roztapianie z ciągłym mieszaniem :) Jeszcze raz dzięki:)
Usuńfajny prosty przepis. Dzieki! :) juz zrobione i spróbowane:) jak dla mnie wyszlo troche za slodkie i nastepnym razem dam mniej cukru ale i tak baardzo dobre i szybko znika:)
OdpowiedzUsuńpozdro,
Anka
Cukru można mniej jeśli woli się mniej słodkie i nie będzie to miało wpływu na gęstość. Kluczowe jest mleko w proszku. Wafel jest pyyyycha. Smacznego i podeślij fotkę jak zrobisz następnym razem koniecznie :)
UsuńAleż pyszności, najlepsze wafelki na świecie :)
OdpowiedzUsuń@chocorepublica taaaaak <3
OdpowiedzUsuń