Ciasteczka są bez mąki, chrupiące z kwaskowatym dżemem w środku. Z podanych proporcji wyszło mi ok 4-5 blach ciasteczek.
Różnica pomiędzy tymi, które były pieczone kiedyś, a tymi pieczonymi teraz jest w smaku kaszki. Wydaje mi się, że obecnie nie ma już kaszek naturalnych, są tylko smakowe. W sklepie widziałam malinową, bananową i owoce leśne. Uznałam, że bananowa ļędzie najbardziej neutralna w smaku, ale jeśli ktoś w Was będzie robił test z innymi to chętnie usłyszę jak wyszło. Pamiętajcie, że kaszka ryżowa musi być bez mleka.
RYŻOWE CIASTECZKA
180g (1 opakowanie) kaszki ryżowej bez dodatku mleka w proszku
250g kostka masła roślinnego
230g cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
3 jajka (oddzielnie żółtka, oddzielnie białka)
kwaśny dżem
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180C.
- Miękkie masło roślinne wymieszać z kaszką, cukrem i pastą waniliową.
- Dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę.
- Ubić pianę z białek na sztywno.
- Delikatnie wmieszać ubite białka do masy ryżowej.
- Czasami ciasto wychodzi zbyt płynne, wtedy można dokupić dodatkowe opakowanie kaszki i trochę dodać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Cisto powinno być mniej więcej o konsystencji pasty.
- Na blachę nakładać łyżeczką małe ciasteczka. Na środek każdego położyć małą porcję dżemu.
- Piec aż brzegi ciastek będą miały złoty kolor. (ok. 15 minut)
- Po wyjęciu z piekarnika schłodzić na kratce.
smacznego
Ciasteczka zapowiadają się bardzo ciekawie :) - przepis pierwszy na liście "do zrobienia". Dam znać po konsumpcji ;)
OdpowiedzUsuńCzekam z niecierpliwością na wrażenia :) smacznego
UsuńUwielbiam je, smak dzieciństwa! <3
OdpowiedzUsuńCiesze się, że więcej osób ma takie miłe wspomnienia:)
UsuńUwielbiam, smak dzieciństwa! <3
OdpowiedzUsuńNie ma szans... żebym tego nie zrobił :) Jutro będę walczył :)
OdpowiedzUsuńCzekam na informacje jak wyszły:)
UsuńWitam, a czy można zamiast kaszki (dużo cukru :))można doda kleik ryżowy? Pozdrawiam, Hania.
Usuńskąd mogę wziąć pastę waniliową? (szukałam w wielu sklepach i nie znalazłam) i czy można ją ewentualnie czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńwiem, że jest do kupienia w internecie lub w piotrze i pawle. Jeśli nie będzie dostępna to można dać ekstrakt waniliowy, ale taki naturalny najlepiej, a nie chemiczne sztuczności :)
UsuńTe ciasteczka powinny być pieczone na kleiku ryżowym,a nie na kaszce właśnie.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję tą wersję jako modyfikacje ciasteczek i zmniejszenie ilości cukru. Jeśli wyjdą takie jak oryginał, to chętnie wprowadzę taką zmianę za stałe:)
Usuń