Pomimo końcówki lata aura za oknem jest bardzo jesienna. Ku zdziwieniu większości moich znajomych uwielbiam jesień, bo jest to jedna z najfajniejszych pór roku. Płaszcze, szaliki, botki, klimat, nostalgia i melancholia. Siedzenie w domu z kubkiem herbaty i książką, albo właśnie gotowanie to jest to co najbardziej lubię. Zapach pieczonych ciasteczek, który rozchodzi się po mieszkaniu i ciepłe światło z piekarnika zawsze kojarzyły mi się z domową, miłą atmosferą.
Po ostatnich dwóch tygodniach oderwania się od bloga i spędzaniu ostatnich ciepłych dni poza domem będę mogła się znowu zaszyć się w kuchni testując nowe połączenia smaków. Jesień rozpoczynam mało jesiennymi ale szybkimi i smacznymi ciasteczkami czekoladowymi z nutellą. Z drugiej strony jesienne dołki można dobrze zwalczyć czekoladą, więc może ciacha są bardziej na tą porę roku niż myślałam.
CIASTECZKA Z NUTELLĄ
130g Nutelli
110g brązowego cukru
2 jajka
2 łyżeczki pasty waniliowej
szczypta soli
140g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50g posiekanej gorzkiej czekolady
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Zmiksować Nutellę z brązowym cukrem na gładką masę.
- Gdy cukier z Nutellą są dobrze połączone dodać jajka.
- Po wymieszaniu dodać wanilię, sodę, sól i mąkę. Wszystko wymieszać.
- Na koniec dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.
- Ciasto powinno mieć płynną konsystencję. Nałożyć na papier do pieczenia małe ciasteczka.
- Piec w piekarniku przez ok. 10 minut.
- Zdejmować z blachy gdy ostygną.
smacznego
pyszności :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na ciasteczkowe rozdanie http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/09/rozdanie-u-marty-ciasteczkowy-potwor-1.html
Dzięki Bogu za stworzenie nutelli! Cudne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńOj tak.. Nutella jest często niezastąpiona:)
UsuńA co to jest pasta waniliowa? Tu w Stanach dostaje tylko ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy. Czy moge zastąpić? Jeśli tak to jak? Dziękuje!
OdpowiedzUsuńPasta waniliowa to gęsty syrop słodki, więc pewnie z cukrem w którym są zatopione ziarenka z laski wanilii. Jednym słowem to syrop z ziarnami wanilii. Zastąpić to można dodając zamiast pasty waniliowej ziarenka z przekrojonej laski wanilii. Smak pozostanie ten sam. Jedna laska wanilii powinna wystarczyć do przepisu.
Usuńpozdrawiam i życzę smacznego
Karolina tunaCooking