tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: MUFFINY MARCHEWKOWE

MUFFINY MARCHEWKOWE

By | 15:07 7 comments
Muffiny marchewkowe były urodzinową alternatywą dla tortu. Zazwyczaj gdy robię ciasto marchewkowe jest ono aromatyczne jak piernik. Używam do niego mieszanki przypraw do piernika lub sama ją robię w proporcjach „na oko”.

Te muffiny są trochę inne, bo mniej piernikowe za to z wyczuwalnym cynamonowym aromatem.

Doskonale smakują z konfiturą malinową. Same w sobie są dość wilgotne, ale kwaskowe maliny dopełniają ich smak tak, że trudno jest im się oprzeć. No chyba, że ktoś nie lubi ciast z rodzynkami;)



MUFFINY MARCHEWKOWE

80g rodzynek
100ml rumu
0,5 cytryny (sok)
225g mąki
75g brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
3 jajka
125ml oleju roślinnego
3 łyżki miodu
1 łyżeczka pasty waniliowej
330g startej marchewki
50g płatków migdałowych



  • Rodzynki zalać rumem i sokiem z cytryny. Zostawić do nasiąknięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C.
  • W misce zmieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, płatki migdałowe i cynamon.
  • W drugiej misce połączyć wilgotne składniki: olej, miód, pastę waniliową i jajka.
  • Połączyć mokre składniki z suchymi i delikatnie wymieszać.
  • Dodać do ciasta startą marchewkę i rodzynki.
  • Formy do muffinek napełnić do 1/3 wysokości.
  • Piec około 25 minut, aż do momentu gdy patyczek po wbiciu będzie suchy.
  • Po ostygnięciu górę można polać lekkim lukrem lub czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
  • Doskonale smakują z konfiturą malinową.


smacznego

Wegetariańskie Śniadania
Nowszy post Starszy post Strona główna

7 komentarzy :

  1. Urocze babeczki. To słowo chyba najlepiej je opisuje. Z chęcią zrobię je przy okazji kolejnego pieczenia. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto marchewkowe, więc te muffinki są idealną alternatywą dla niego:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinki bajeczne, zdjęcia również :). Gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń