Pierwszy raz próbowałam zupy z dyni całkiem niedawno, bo zaledwie 4 lata temu i zdecydowanie była to miłość od samego początku.
Sezon dyniowy 2013 po ugotowaniu tej zupy mogę uznać za otwarty.
ZUPA DYNIOWA
700g dyni
2 małe cebule
łyżka masła
2 ząbki czosnku
700ml bulionu
200g śmietankowego serka topionego
0,5 łyżeczki curry
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
grzanki i prażone pestki dyni do posypania
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
- Dodać czosnek pokrojony w plasterki i udusić z cebulą do miękkości.
- Dodać dynię pokrojoną w kostkę i dusić z cebulą i czosnkiem pod przykryciem na małym ogniu aż zmięknie.
- Zalać bulionem warzywnym lub drobiowym. Gotować przez 15 minut na małym ogniu.
- Zmiksować blenderem wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Dodać serek topiony pokrojony na kawałki.
- Gotować mieszając od czasu do czasu, aż do momentu gdy serek się rozpuści.
- Dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
- Podawać z grzankami i pestkami dyni.
smacznego
0 komentarze :