... tunaCooking ...: ZUPA DYNIOWA

ZUPA DYNIOWA

By | 12:14 Leave a Comment
Już kiedyś na blogu pojawiła się zupa z dyni. Teraz zmodyfikowałam proporcje i zmierzyłam dokładnie ile czego dodaję, żeby było jak najmniej składników „na oko”. Od klasycznej zupy dyniowej różni się dodatkiem serka topionego. Dzięki niemu ma delikatną kremową konsystencję i delikatny smak.

Pierwszy raz próbowałam zupy z dyni całkiem niedawno, bo zaledwie 4 lata temu i zdecydowanie była to miłość od samego początku.

Sezon dyniowy 2013 po ugotowaniu tej zupy mogę uznać za otwarty. 


ZUPA DYNIOWA
700g dyni
2 małe cebule
łyżka masła
2 ząbki czosnku
700ml bulionu
200g śmietankowego serka topionego
0,5 łyżeczki curry
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
grzanki i prażone pestki dyni do posypania



  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
  • Dodać czosnek pokrojony w plasterki i udusić z cebulą do miękkości.
  • Dodać dynię pokrojoną w kostkę i dusić z cebulą i czosnkiem pod przykryciem na małym ogniu aż zmięknie.
  • Zalać bulionem warzywnym lub drobiowym. Gotować przez 15 minut na małym ogniu.
  • Zmiksować blenderem wszystkie składniki na jednolitą masę.
  • Dodać serek topiony pokrojony na kawałki.
  • Gotować mieszając od czasu do czasu, aż do momentu gdy serek się rozpuści.
  • Dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  • Podawać z grzankami i pestkami dyni.


smacznego

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :