tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: ZUPA Z PIECZONEGO CZOSNKU

ZUPA Z PIECZONEGO CZOSNKU

By | 11:30 6 comments

Ostatnio chyba aura za oknem sprzyja gotowaniu zup. Początek mokrej jesieni i koniec wiosny są chyba dla mnie najtrudniejsze do życia, ponieważ permanentnie marznę. Grzejniki jeszcze niestety nie działają, więc jedyną opcją na całkowite wygrzanie się jest kąpiel, gruby sweter i rozgrzewająca zupa.

Gdy gotowałam tą z pieczonego czosnku akurat wpadli do mnie rodzice. Najlepszą rekomendacją smakową są chyba słowa mojego taty, który czosnku nie lubi, a zupa mu smakowała. Chociaż jak na początku usłyszał o niej to twierdził, że nie ma szans na zjedzenie.

Wszystkie osoby, które boją się, że będzie to czosnkowa bomba uspokajam. Nic takiego się nie dzieje. Dobrze upieczony czosnek i ugotowany z dodatkiem śmietanki w zupie ma miły kwaskowaty smak. Myślę, że fanom zupy cebulowej lub serowej powinna ona bardzo posmakować.

Polecam też zrobić tą zupę z czosnku wędzonego. Niby różnica finalnie niewielka, ale jednak jest.





ZUPA Z PIECZONEGO CZOSNKU

40 ząbków czosnku (ok.3 główki)
1 średniej wielkości cebula
1,5 łyżki świeżego tymianku
1 łyżka masła
700ml bulionu (drobiowy lub warzywny)
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
grzanki


  • Nagrzać piekarnik do temperatury 180C.
  • 25 nieobranych ząbków czosnku polać oliwą, doprawić sola i pieprzem i piec w naczyniu żaroodpornym pod foliowym przykryciem ok.45 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić.
  • Cebulę drobno posiekać.
  • Na patelni roztopić łyżkę masła i zeszklić cebulę.
  • Gdy zacznie robić się miękka dodać posiekany tymianek.
  • Dodać obrany pieczony czosnek i pozostałe obrane, surowe 15 ząbków.
  • Wszystko przesmażyć.
  • Dodać bulion i gotować aż cały czosnek zrobi się miękki. Około 25 minut.
  • Zmiksować zupę blenderem na gładki krem.
  • Dodać zahartowaną śmietanę.
  • Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Podawać z chrupiącymi grzankami.



smacznego


Nowszy post Starszy post Strona główna

6 komentarzy :

  1. Aaaaale bym jadł! Chociaż nie wiem jak smakuje taki pieczony czosnek :) Ale to nic, na pewno pycha!
    Zdjęcia super :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie polecam ugotować. Smak jest delikatnie czosnkowy. Po prostu pycha:)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia ;-), a zupa wygląda super. Zbieram się żeby zrobić podobną już od jakiegoś czasu , chyba w końcu spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam takie zupy, ale bardzo mi się podoba, chętnie bym jej spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak przeczytałam "zupa czosnkowa" też się przestraszyłam, chociaż czosnek lubię. Ale jeśli mówisz, że Twój tata który nie lubi czosnek ze smakiem ją zjadł :D To mi pewnie też by zasmakowała. A ile w niej zdrowia ;) Na jesień idealna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też za pierwszym razem miałam strach w oczach. Ale gwarantuję, że nie ma czosnkowej masakry;)

      Usuń