... tunaCooking ...: GRUSZKOWA TARTA Z MIGDAŁAMI I SYROPEM KLONOWYM

GRUSZKOWA TARTA Z MIGDAŁAMI I SYROPEM KLONOWYM

By | 18:51 4 comments
Czas przedświąteczny można umilić sobie tartą łączącą dwie pory roku. Jesienne gruszki i zimowe suszone śliwki oraz migdały, które w takim połączeniu mają bardzo świąteczny smak.  Cynamon i syrop klonowy dla osłodzenia życia.

Tarta nie ma związku z żadną specjalną okazją. powstała z potrzeby chwili, gdy naszła mnie ochota na słodkie ciasto, a w domu miałam te produkty.



GRUSZKOWA TARTA Z MIGDAŁAMI I SYROPEM KLONOWYM

ciasto kruche:
200g mąki
50g cukru
szczypta soli
1 jajko
100g miękkiego masła

wypełnienie:
8 małych gruszek
50g migdałów
50g suszonych śliwek
80g syropu klonowego
cynamon, kardamon 



Mąkę, cukier, sól, jajko i masło wyrobić w misce na grudkowaną masę, przenieść na blat i wyrobić na gładkie ciasto. 

Wyłożyć ciastem formę do tarty. Spód ciasta nakłuć widelcem. Formę z ciastem wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Po schłodzeniu na ciasto położyć pergamin i wysypać je roślinami strączkowymi, aby podczas pieczenia nie opad brzeg. Wstawić ciasto do zimnego piekarnika i piec 25 minut w temp. 200C

Gruszki obrać ze skórki, wyciąć środki, a połówki pokroić w plastry, śliwki pociąć w plasterki, a migdały lekko skruszyć tak, żeby część została w całości.

Ciasto wyjąć z piekarnika poukładać na nim gruszki, posypać śliwkami, migdałami oraz cynamonem i kardamonem.

Zapiekać wszystko przez kolejne 15-20 minut. 

10 minut przed wyjęciem ciasta polać wszystko syropem klonowym.


smacznego


Cud, miód i cynamon Potrawy rozgrzewające Migdały na słodko i wytrawnie!
Nowszy post Starszy post Strona główna

4 komentarze :

  1. Booooska tarta...apetycznie tu u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję dziewczyny. Smacznego eksperymentowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, jak ja lubię gruszki... W takim połączeniu muszą smakować bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń