Czas przedświąteczny można umilić sobie tartą łączącą dwie pory roku. Jesienne gruszki i zimowe suszone śliwki oraz migdały, które w takim połączeniu mają bardzo świąteczny smak. Cynamon i syrop klonowy dla osłodzenia życia.
Tarta nie ma związku z żadną specjalną okazją. powstała z potrzeby chwili, gdy naszła mnie ochota na słodkie ciasto, a w domu miałam te produkty.
GRUSZKOWA TARTA Z MIGDAŁAMI I SYROPEM KLONOWYM
ciasto kruche:
200g mąki
200g mąki
50g cukru
szczypta soli
1 jajko
100g miękkiego masła
wypełnienie:
8 małych gruszek
50g migdałów
50g suszonych śliwek
80g syropu klonowego
cynamon, kardamon
Mąkę, cukier, sól, jajko i masło wyrobić w misce na grudkowaną masę, przenieść na blat i wyrobić na gładkie ciasto.
Wyłożyć ciastem formę do tarty. Spód ciasta nakłuć widelcem. Formę z ciastem wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Gruszki obrać ze skórki, wyciąć środki, a połówki pokroić w plastry, śliwki pociąć w plasterki, a migdały lekko skruszyć tak, żeby część została w całości.
Ciasto wyjąć z piekarnika poukładać na nim gruszki, posypać śliwkami, migdałami oraz cynamonem i kardamonem.
Zapiekać wszystko przez kolejne 15-20 minut.
10 minut przed wyjęciem ciasta polać wszystko syropem klonowym.
smacznego
mmm... wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńBooooska tarta...apetycznie tu u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję dziewczyny. Smacznego eksperymentowania.
OdpowiedzUsuńAch, jak ja lubię gruszki... W takim połączeniu muszą smakować bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuń