Bulion do zupy może być warzywny lub mięsny, tu też pozostawiam wolny wybór.
ZUPA ZIEMNIACZANA
1,3l bulionu
1 duża cebula
5 dużych ziemniaków
3 ząbki czosnku
60g kiełbasy
100g śmietany 18%
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
majeranek
sos sojowy, biały pieprz
Ziemniaki pokroić w kostkę i obsmażyć w garnku z grubym dnem ok. 5 minut ciągle mieszając.
Dodać posiekaną cebulę i smażyć wszystko ok. 2 minut. Po tym czasie dodać czosnek pokrojony w plastry i smażyć wszystko aż do zeszklenia się cebuli, ciągle mieszając.
Ziemniaki z cebulą zalać bulionem. Dodać ziele i liście laurowe. Opcjonalnie dodać kiełbaskę pokrojoną w plasterki.
Dodać majeranek i poczekać aż smaki się przejdą. Wszystko gotować aż do momentu gdy ziemniaki będą miękkie.
Śmietanę zahartować gorącą zupą. Wlać do garnka. Wszystko doprawić sosem sojowym na słoność i pieprzem.
smacznego
bardzo chcialabym moc ugotowac kartoflanke, ale moj facet chyba wygnalby mnie z domu. jeszcze twoja tak kusi i smacznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńto zmniejsz proporcje i ugotuj tylko dla siebie, a facet nie wie co traci ;)
Usuńjest zima, pożywna zupa musi być :)
OdpowiedzUsuń