... tunaCooking ...: ZUPA KARTOFLANKA

ZUPA KARTOFLANKA

By | 18:46 3 comments
Od zupy ziemniaczanej zaczęła się moja przygoda z gotowaniem. Pierwszy raz zrobiłam ją z tego co akurat było pod ręką w domu i wyszła tak dobra w smaku, że zachęciła mnie do dalszych eksperymentów kulinarnych. Oryginalny przepis jest całkowicie wegetariański bo nie było w nim kiełbasy. Dodałam ją za którymś razem gdy wiedziałam, że ludzie którzy będą ją jeść są bardziej mięsożerni. Osobiście preferuję wersję bez mięsa, ale warto przetestować obydwa warianty.

Bulion do zupy może być warzywny lub mięsny, tu też pozostawiam wolny wybór.





ZUPA ZIEMNIACZANA

1,3l bulionu 
1 duża cebula
5 dużych ziemniaków
3 ząbki czosnku
60g kiełbasy 
100g śmietany 18%
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
majeranek
sos sojowy, biały pieprz


Ziemniaki pokroić w kostkę i obsmażyć w garnku z grubym dnem ok. 5 minut ciągle mieszając.

Dodać posiekaną cebulę i smażyć wszystko ok. 2 minut. Po tym czasie dodać czosnek pokrojony w plastry i smażyć wszystko aż do zeszklenia się cebuli, ciągle mieszając.

Ziemniaki z cebulą zalać bulionem. Dodać ziele i liście laurowe. Opcjonalnie dodać kiełbaskę pokrojoną w plasterki.

Dodać majeranek i poczekać aż smaki się przejdą. Wszystko gotować aż do momentu gdy ziemniaki będą miękkie.

Śmietanę zahartować gorącą zupą. Wlać do garnka. Wszystko doprawić sosem sojowym na słoność i pieprzem.


smacznego

Nowszy post Starszy post Strona główna

3 komentarze :

  1. bardzo chcialabym moc ugotowac kartoflanke, ale moj facet chyba wygnalby mnie z domu. jeszcze twoja tak kusi i smacznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zmniejsz proporcje i ugotuj tylko dla siebie, a facet nie wie co traci ;)

      Usuń
  2. jest zima, pożywna zupa musi być :)

    OdpowiedzUsuń