ORZECHOWE ŚLIMAKI
ciasto:
20g świeżych drożdży (10g suszonych)
1 jajko
125ml lekko podgrzanego mleka
250g mąki pszennej
50g brązowego cukru
40g miękkiego masła
szczypta soli
nadzienie:
90g orzechów pecan
150g migdałów
100g syropu klonowego
jedno jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
Zmieszać w misce połowę mąki z drożdżami, mlekiem i jajkiem. Mieszać do otrzymania gładkiej masy, po czym przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie dodać resztę mąki, cukier, sól i masło (posiekane na drobne kawałki). W misce wszystko mieszać aż do odpowiedniej konsystencji. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać dodatkową mąkę. Dokończyć wyrabianie ciasta ręcznie, uformować kulkę i odstawić w misce na 30 minut przykryte ściereczką, żeby nie wyschło.
Na nadzienie w blenderze zmiksować orzechy pecan i migdały na proszek, dodać syrop klonowy i wymieszać do uzyskania konsystencji pasty. Pasta będzie dość gęsta i trudno jest ją gładko rozsmarować na cieście dlatego można dodać trochę więcej syropu klonowego albo poukładać ją w drobnych kawałkach i nie rozsmarowywać, też wyjdzie dobrze.
Ciasto rozwałkować do kształtu najbardziej zbliżonego do prostokąta.
Po nałożeniu nadzienia ciasto zwinąć w rulon i pociąć na plasterki o grubości ok 2-2,5 cm. Do cięcia używam patentu z nitką opisanego w poście drożdżowe bułeczki z jabłkiem i żurawiną.
Bułki - zawijasy ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem (lub samym białkiem) i posypać cukrem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200C. Piec 10-15 minut ( a w rzeczywistości do zarumienienia się bułek).
smacznego
Uwielbiam wszystko, co ma orzechowe nadzienie. :)
OdpowiedzUsuńach to nadzienie. Apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńja się odchudzam do świąt ale dla nich zgrzeszyłabym ;)
OdpowiedzUsuń