Sos okazał się strzałem w dziesiątkę, bo przygotowanie zajęło mi dosłownie kilka minut, a całość smakowała naprawdę dobrze. Po wprowadzeniu kilku modyfikacji powstała ostateczna wersja makaronu.
Ja podaję go z makaronem tagliatelle, ponieważ lubię jak jest on oblepiany przez sos, a w wypadku spaghetti niestety takiego efektu nie ma. Danie jest delikatne w smaku, lekko słone od ryby, a całość jest złamana słodko kwaśnymi pomidorkami.
ŁOSOŚ Z POMIDORAMI I ŚMIETANĄ
Porcja dla 2 osób:
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
250 g łososia wędzonego na zimno
200g śmietany 18%
makaron tagliatelle
sól i chili do smaku
Osiem pomidorków koktajlowych przekroić na pół i podsmażyć do miękkości na patelni.
Cebulę posiekać w drobną kostkę, dodać do pomidorków. W międzyczasie czosnek pokroić w drobne plasterki i dodać do cebuli i pomidorów. Smażyć dopóki cebula się nie zeszkli.
Zagotować wodę na makaron i ugotować al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Łososia pokroić w kostkę ok 1,5x1,5cm i dodać na patelnię.
Wszystko razem podgrzewać ciągle mieszając przez ok 7 minut. Z pomidorków powinny zostać tylko skórki, a miąższ powinien być zmieszany z rybą i cebulą.
Dodać śmietanę, chwilę poddusić wszystko na małym ogniu. Doprawić solą i chili.
Makaron podzielić na porcja i nałożyć sos. Dodać świeże pomidorki.
smacznego
Cudowne danie! Moje smaki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron z łososiem,super:)
OdpowiedzUsuń