... tunaCooking ...: PSIE SEROWE CIASTECZKA

PSIE SEROWE CIASTECZKA

By | 18:09 6 comments
W okresie świątecznym większość ludzi kulinarnie skupia się na przygotowywaniu wigilijnych potraw i jedzenia na rodzinne spotkania. Teraz, gdy lodówki są jeszcze pełne można ten czas wykorzystać do przygotowania czegoś smacznego dla naszych czworonożnych domowników. 

Te psie ciasteczka są szybkie i proste w przygotowaniu. Dodatkowo dzięki nim nie marnuję resztek serów, które zostają mi czasami w lodówce. W tej wersji użyłam sera dojrzewającego, jak brie, ale zestaw może być dowolny. Chociaż z perspektywy psiej im bardziej "zapachliwe" tym lepiej.

Przekąski testowałam na moim psie i po reakcji wnioskuję, ze bardzo jej smakują.


 PSIE SEROWE CIASTECZKA

200g mąki
70g sera
4 łyżki oleju
woda (3-4 łyżki)


Piekarnik nagrzać do temp 200C.

Sery, pociąć na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce jeśli do ciasteczek używamy twardego sera.

Mąkę z serami zmieszać. Dodać olej i wodę. 

Ciasto dobrze wyrobić, aż do momentu aż będzie jednolite. Na początku jest kruche, ale z czasem wyrabiania staje się jednolitą plastyczną masą. Taką aby łatwo wycinało nam się ciastka i wałkowało. Ciasto nie będzie rozciągliwe, więc przy wałkowaniu trzeba uważać, żeby się nie porozrywało.

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy pojedyncze ciasteczka, układamy na blasze i pieczemy przez 20 minut.


Po wyjęciu z piekarnika i schłodzeniu nadają się na nagrody dla pupili.


smacznego wszystkim czworonogom



Nowszy post Starszy post Strona główna

6 komentarzy :

  1. bardzo fajny, nieskomplikowany przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój pies miałby konkurenta w zajadaniu takich ciasteczek:D MNIE!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nieee.... chyba nie... chociaż jak gotuję psu podroby to za każdym razem zjadam kawałek, ale te ciasteczka były testowane tylko przez Kundelka.

      Usuń
    2. Hej. Lepiej dodać serek topiony, czy typu gouda?

      Usuń
    3. Ja dałam resztki serów żółtych, które miałam w domu. Trochę goudy, trochę lazura. Topiony pewnie też będzie ok, chociaż jest mniej "zapachliwy" ale w konsystencji ciastek chyba nic nie zmieni.

      Usuń
  3. Dobre (jadłam )
    Do połowy dodała trochę szynki surowego mięsa i marchewki ;) Tina (tinamaltanczyk.blogspot.com) miała wyżerkę

    OdpowiedzUsuń