... tunaCooking ...: CZEKOLADOWY TORT Z TRUSKAWKAMI I WANILIOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ

CZEKOLADOWY TORT Z TRUSKAWKAMI I WANILIOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ

By | 18:07 8 comments
Zawsze byłam entuzjastką ręcznie robionych prezentów. Oczywiście nie mam nic przeciwko tym kupowanym, gotowym ze sklepów, bo wyszukanie czegoś z czego ucieszy się druga osoba i nie będzie po prostu kolejnym gratem jest również nie lada wyzwaniem.

Sama lubię robić prezenty kulinarne, więc mam nadzieję, że moi znajomi jeszcze nie mają tego dość. Ciasteczka na urodziny, herbatniki bez okazji lub tak jak dziś tort z okazji Dnia Matki są bardzo miłym gestem. Bardzo doceniam czas który ktoś poświęca na zrobienie upominku z myślą o konkretnym wydarzeniu i osobie.

Najnowszym kulinarnym prezentem był właśnie dzisiejszy tort z okazji Dnia Matki i byłych urodzin mojej mamy. Specjalnie z myślą o mamie powstał czekoladowy tort z waniliową bitą śmietaną i truskawkami. Klasyczne połączenie smaków, które zawsze się sprawdza.

Przepis na samo ciasto pochodzi z bloga The Seaside Baker z lekkimi modyfikacjami. Dodatki bitej śmietany i truskawek są autorskie. Ciasto jest mocno czekoladowe. Słodka delikatna śmietanka i truskawki dobrze przełamują smak gorzkiej czekolady. Tort przekładany jest bitą śmietaną, a nie klasycznym kremem waniliowym, bo chciałam, żeby ciasto było lekkie.



CZEKOLADOWY TORT Z TRUSKAWKAMI I WANILIOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ


ciasto:
245g mąki
400g cukru
80g kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki soli
2 duże jajka
250ml maślanki
115g masła (roztopionego)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
konfitura truskawkowa (do posmarowania ciasta)
świeże truskawki


waniliowa bita śmietana:
400g śmietanki 36%
1 łyżeczka pasty waniliowej
55g cukru
kilka kropli soku z cytryny


ciasto:
  • Nagrzać piekarnik do 180C.
  • W misce miksera zmieszać suche składniki:mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i sól. Dodać mokre składniki: jajko, maślankę, stopione masło i ekstrakt waniliowy.
  • Wymieszać wszystko mikserem na gładką masę.
  • Dół formy do pieczenia wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem. Wlać połowę masy ( ja używałam tortownicy o średnicy 16cm) i wsadzić do piekarnika.
  • Piec dopóki drewniany patyczek nie będzie obierał się ciastem, około 55 minut.
  • Po tym czasie ciasto wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Tort przekładać masą i konfiturą dopiero jak będzie w temperaturze pokojowej.
  • tort:
  • Schłodzone ciasta wyjąć z formy. Jedno ciasto posmarować konfiturą na górze, drugie na dole.
  • Do miski wlać śmietankę, dodać pastę waniliową i sok z cytryny. Ubijać na sztywną pianę, dodając powoli cukier.
  • Gotową bitą śmietanę przełożyć ciasta.
  • Na górę nałożyć połowę masy i przyozdobić truskawkami pociętymi w ćwiartki.







smacznego
Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013
Nowszy post Starszy post Strona główna

8 komentarzy :

  1. Cudowny i prosty!Wspaniale prezentuje sie na zdjeciu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, wygląda wspaniale :) Mam musiała być zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje też niczego sobie ;) Owszem, była i reszta też, bo podjadła smacznie.

      Usuń
  3. Piekny tort! Ja niewybredna jestem: zjem nawet i bez Dnia Matki! ;):):)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji!
    Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! :)
    Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. W środku obydwie części posmarowałam solidnie konfiturą truskawkową i bitą śmietaną. Myślę, ze truskawki też można spokojnie tam powsadzać, szczególnie gdy piecze się to w szerszej tortownicy.

      Usuń