Sama lubię robić prezenty kulinarne, więc mam nadzieję, że moi znajomi jeszcze nie mają tego dość. Ciasteczka na urodziny, herbatniki bez okazji lub tak jak dziś tort z okazji Dnia Matki są bardzo miłym gestem. Bardzo doceniam czas który ktoś poświęca na zrobienie upominku z myślą o konkretnym wydarzeniu i osobie.
Najnowszym kulinarnym prezentem był właśnie dzisiejszy tort z okazji Dnia Matki i byłych urodzin mojej mamy. Specjalnie z myślą o mamie powstał czekoladowy tort z waniliową bitą śmietaną i truskawkami. Klasyczne połączenie smaków, które zawsze się sprawdza.
Przepis na samo ciasto pochodzi z bloga The Seaside Baker z lekkimi modyfikacjami. Dodatki bitej śmietany i truskawek są autorskie. Ciasto jest mocno czekoladowe. Słodka delikatna śmietanka i truskawki dobrze przełamują smak gorzkiej czekolady. Tort przekładany jest bitą śmietaną, a nie klasycznym kremem waniliowym, bo chciałam, żeby ciasto było lekkie.
CZEKOLADOWY TORT Z TRUSKAWKAMI I WANILIOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ
ciasto:
245g mąki
400g cukru
80g kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki soli
2 duże jajka
250ml maślanki
115g masła (roztopionego)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
konfitura truskawkowa (do posmarowania ciasta)
świeże truskawki
waniliowa bita śmietana:
400g śmietanki 36%
1 łyżeczka pasty waniliowej
55g cukru
kilka kropli soku z cytryny
ciasto:
- Nagrzać piekarnik do 180C.
- W misce miksera zmieszać suche składniki:mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i sól. Dodać mokre składniki: jajko, maślankę, stopione masło i ekstrakt waniliowy.
- Wymieszać wszystko mikserem na gładką masę.
- Dół formy do pieczenia wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem. Wlać połowę masy ( ja używałam tortownicy o średnicy 16cm) i wsadzić do piekarnika.
- Piec dopóki drewniany patyczek nie będzie obierał się ciastem, około 55 minut.
- Po tym czasie ciasto wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Tort przekładać masą i konfiturą dopiero jak będzie w temperaturze pokojowej.
- tort:
- Schłodzone ciasta wyjąć z formy. Jedno ciasto posmarować konfiturą na górze, drugie na dole.
- Do miski wlać śmietankę, dodać pastę waniliową i sok z cytryny. Ubijać na sztywną pianę, dodając powoli cukier.
- Gotową bitą śmietanę przełożyć ciasta.
- Na górę nałożyć połowę masy i przyozdobić truskawkami pociętymi w ćwiartki.
smacznego
Dziekuje za mile slowa:)
OdpowiedzUsuńCudowny i prosty!Wspaniale prezentuje sie na zdjeciu!
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa
UsuńŁał, wygląda wspaniale :) Mam musiała być zachwycona :)
OdpowiedzUsuńSmakuje też niczego sobie ;) Owszem, była i reszta też, bo podjadła smacznie.
UsuńPiekny tort! Ja niewybredna jestem: zjem nawet i bez Dnia Matki! ;):):)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za udzial w akcji!
Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! :)
Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)
w srodku sa swieze truskawki?
OdpowiedzUsuńW środku obydwie części posmarowałam solidnie konfiturą truskawkową i bitą śmietaną. Myślę, ze truskawki też można spokojnie tam powsadzać, szczególnie gdy piecze się to w szerszej tortownicy.
Usuń