... tunaCooking ...: PIECZONE SZPARAGI Z PARMEZANEM I CYTRYNĄ

PIECZONE SZPARAGI Z PARMEZANEM I CYTRYNĄ

By | 15:38 Leave a Comment
Uwielbiam szparagi i bardzo żałuję, że sezon na to warzywo jest taki krótki.
W szparagach zakochałam się dzięki jednemu z dań Jakie proponował kiedyś Jamie Oliver w jednym ze swoich programów. Był to kurczak ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Do tej pory czasami go robię w nieco zmodyfikowanej wersji, ponieważ oryginał oczywiście gdzieś się zagubił w kazamatach internetu i kuchni. Z tego co pamiętam danie było propozycją dla jego kolegi, który często podróżuje i chciałby zjeść coś dobrego z lokalnych składników nie nosząc w plecaku całej kuchni.
Danie Jamiego było takim sukcesem, że zachęciło mnie do dalszych eksperymentów kulinarnych. Szparagi łączą się doskonale z różnymi dodatkami, ale wydaje mi się, że same w sobie są tak smaczne, że można je podać bez dodatkowych smaków.
Ten przepis jest chyba moim ulubionym jeśli mam ochotę na szparagi solo. Niewiele przypraw, grillowane w piekarniku, a dobrej jakości oliwa i parmezan tylko podkreślają ich charakterystyczny smak. Jest to jeden ze smaków, które bez dwóch zdań kojarzą mi się z wiosną.


PIECZONE SZPARAGI Z PARMEZANEM I CYTRYNĄ

250g zielonych szparagów (pół pęczka) 
2 łyżki gorącej wody
25g startego parmezanu
0,5 cytryny 
oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200C.
  • Szparagi wymyć i obciąć końcówki. Ułożyć na blasze, polać gorącą wodą i włożyć do nagrzanego piekarnika.
  • Po 10 minutach wyjąć szparagi z piekarnika, skropić oliwą, wyciśniętym sokiem z cytryny i parmezanem.
  • Dodać sól i pieprz do smaku.




smacznego 
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :