Z kursu kulinarnego na temat przyrządzania kaczki wyszłam z kilkoma smacznymi przepisami. Najłatwiejszy i wymagający najmniej roboty to springrolls z mięsem z pieczonej kaczki. Należy pamiętać o tym, aby kaczka była rozmrożona i w temperaturze pokojowej. Wtedy mięso niezależnie od sposobu przyrządzania zrobi się równomiernie.
Pieczonych kaczych udek chyba nie można zepsuć. Nie wyobrażam sobie tego, ewentualnie jeśli ktoś odejdzie od piekarnika i nie przyjdzie na koniec pieczenia.
Skórkę nakłuwamy wykałaczką żeby tłuszcz się wytopił. Mięso nie będzie suche, a skórka zrobi się chrupiąca. Koniec, tyle jest filozofii w pieczeniu kaczych udek.
Raz nawet nie przyprawiłam mięsa ani sola, ani pieprzem i doprawiałam dopiero przy robieniu roll sów i też było smaczne.
Springrolls można jeść z sosem sojowym lub w wersji bardziej słodkiej z sosem śliwkowym jak z kaczki po pekińsku. Zachęcam do eksperymentowania zarówno z sosami jak i z nadzieniem. Ze zmianą proporcji i składu.
SPRING ROLLS Z CHRUPIĄCĄ PIECZONĄ KACZKĄ
2 kacze udka
1/2 ogórka zielonego
średniej wielkości marchewka
świeża mięta
świeża kolendra
papier ryżowy
kiełki soi
Piekarnik nagrzać do temperatury 160C.
Kacze udka oczyścić.
Skórę ponakłuwać wykałaczką.
Przyprawić solą i pieprzem.
Poukładać na blaszce i piec przez 90 minut (do momentu aż skórka będzie złocista i chrupiąca).
Po upieczeniu oddzielić mięso i skórkę od kości.
Warzywa pokroić w zapałki.
Mięso wymieszać z warzywami i ziołami.
Pojedyncze arkusze papieru ryżowego namoczyć w wodzie i ułożyć na płaskiej powierzchni.
Nałożyć farsz i zawinąć spring rollsa.
Podawać z sosem sojowym i limonką.
smacznego
0 komentarze :