tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: DELIKATNY ŁOSOŚ Z POMIDORAMI I ŚMIETANĄ

DELIKATNY ŁOSOŚ Z POMIDORAMI I ŚMIETANĄ

By | 18:02 2 comments
Makaron z łososiem powstał z potrzeby chwili. Któregoś dnia po treningu wróciłam do domu potwornie głodna i musiałam coś ugotować na szybko. Ostatnio stawiam na zwiększenie ilości ryb w swojej diecie, więc postanowiłam zużyć spore kawałki łososia, które zalegały w lodówce.

Sos okazał się strzałem w dziesiątkę, bo przygotowanie zajęło mi dosłownie kilka minut, a całość smakowała naprawdę dobrze. Po wprowadzeniu kilku modyfikacji powstała ostateczna wersja makaronu.

Ja podaję go z makaronem tagliatelle, ponieważ lubię jak jest on oblepiany przez sos, a w wypadku spaghetti niestety takiego efektu nie ma. Danie jest delikatne w smaku, lekko słone od ryby, a całość jest złamana słodko kwaśnymi pomidorkami.





 ŁOSOŚ Z POMIDORAMI I ŚMIETANĄ

Porcja dla 2 osób:

1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
250 g łososia wędzonego na zimno
200g śmietany 18%
makaron tagliatelle
sól i chili do smaku



Osiem pomidorków koktajlowych przekroić na pół i podsmażyć do miękkości na patelni.

Cebulę posiekać w drobną kostkę, dodać do pomidorków. W międzyczasie czosnek pokroić w drobne plasterki i dodać do cebuli i pomidorów. Smażyć dopóki cebula się nie zeszkli.

Zagotować wodę na makaron i ugotować al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Łososia pokroić w kostkę ok 1,5x1,5cm i dodać na patelnię.

Wszystko razem podgrzewać ciągle mieszając przez ok 7 minut. Z pomidorków powinny zostać tylko skórki, a miąższ powinien być zmieszany z rybą i cebulą.

Dodać śmietanę, chwilę poddusić wszystko na małym ogniu. Doprawić solą i chili.

Makaron podzielić na porcja i nałożyć sos. Dodać świeże pomidorki.


smacznego

Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze :