tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: RYŻOWE CIASTECZKA

RYŻOWE CIASTECZKA

By | 11:23 12 comments
Gdy byłam dzieckiem często w niedziele jeździłam z rodzicami na obiad do dziadków. Moja babcia nie piekła ciast, ale miała jedne popisowe ciasteczka, które uwielbiałam. Po kilku latach gdy obiady już się skończyły przypomniałam sobie o nich i poprosiłam mamę, żeby wyszperała mi przepis ze starych kulinarnych zeszytów lub w najgorszym wypadku żeby chociaż przypomniała sobie jak je zrobić.

Ciasteczka są bez mąki, chrupiące z kwaskowatym dżemem w środku. Z podanych proporcji wyszło mi ok 4-5 blach ciasteczek.

Różnica pomiędzy tymi, które były pieczone kiedyś, a tymi pieczonymi teraz jest w smaku kaszki. Wydaje mi się, że obecnie nie ma już kaszek naturalnych, są tylko smakowe. W sklepie widziałam malinową, bananową i owoce leśne. Uznałam, że bananowa ļędzie najbardziej neutralna w smaku, ale jeśli ktoś w Was będzie robił test z innymi to chętnie usłyszę jak wyszło. Pamiętajcie, że kaszka ryżowa musi być bez mleka.




RYŻOWE CIASTECZKA


180g (1 opakowanie) kaszki ryżowej bez dodatku mleka w proszku 

250g kostka masła roślinnego

230g cukru

1 łyżeczka pasty waniliowej

3 jajka (oddzielnie żółtka, oddzielnie białka)

kwaśny dżem





  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180C.
  • Miękkie masło roślinne wymieszać z kaszką, cukrem i pastą waniliową.
  • Dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę.
  • Ubić pianę z białek na sztywno.
  • Delikatnie wmieszać ubite białka do masy ryżowej.
  • Czasami ciasto wychodzi zbyt płynne, wtedy można dokupić dodatkowe opakowanie kaszki i trochę dodać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Cisto powinno być mniej więcej o konsystencji pasty.
  • Na blachę nakładać łyżeczką małe ciasteczka. Na środek każdego położyć małą porcję dżemu.
  • Piec aż brzegi ciastek będą miały złoty kolor. (ok. 15 minut)
  • Po wyjęciu z piekarnika schłodzić na kratce.


smacznego




Nowszy post Starszy post Strona główna

12 komentarzy :

  1. Ciasteczka zapowiadają się bardzo ciekawie :) - przepis pierwszy na liście "do zrobienia". Dam znać po konsumpcji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam z niecierpliwością na wrażenia :) smacznego

      Usuń
  2. Uwielbiam je, smak dzieciństwa! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że więcej osób ma takie miłe wspomnienia:)

      Usuń
  3. Uwielbiam, smak dzieciństwa! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma szans... żebym tego nie zrobił :) Jutro będę walczył :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na informacje jak wyszły:)

      Usuń
    2. Witam, a czy można zamiast kaszki (dużo cukru :))można doda kleik ryżowy? Pozdrawiam, Hania.

      Usuń
  5. skąd mogę wziąć pastę waniliową? (szukałam w wielu sklepach i nie znalazłam) i czy można ją ewentualnie czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem, że jest do kupienia w internecie lub w piotrze i pawle. Jeśli nie będzie dostępna to można dać ekstrakt waniliowy, ale taki naturalny najlepiej, a nie chemiczne sztuczności :)

      Usuń
  6. Te ciasteczka powinny być pieczone na kleiku ryżowym,a nie na kaszce właśnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie wypróbuję tą wersję jako modyfikacje ciasteczek i zmniejszenie ilości cukru. Jeśli wyjdą takie jak oryginał, to chętnie wprowadzę taką zmianę za stałe:)

      Usuń