W takie upały nawet nie chce za bardzo się jeść. Za to ilość wypijanych płynów jest ogromna. Większość aktywności jakie miałam w życiu zawiesiłam, bo mój organizm jest już tak przegrzany, że ledwo funkcjonuje. Leniuchowanie sprzyja za to wymyślaniu nowych przepisów. Ostatnio wpadłam na pomysł nowej sałatki z pomidorków koktajlowych, ale o tym w swoim czasie. Teraz warto schłodzić się orzeźwiającym domowym kompotem z czerwonych owoców. Sezon mamy w pełni, ale kompot powstał przy okazji utylizacji resztek owoców z zamrażarki, żeby zrobić miejsce na nowe zbiory.
KOMPOT Z CZERWONYCH OWOCÓW
200g agrestu
100g czerwonej porzeczki
50g malin
250g truskawek
4 plastry pomarańczy
1,6l wody
cukier
4 plastry pomarańczy
1,6l wody
cukier
- Owoce oczyścić i wymyć.
- Agrest, porzeczkę, maliny i truskawki wrzucić do garnka i zalać wodą.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
- Zdjąć z ognia, dodać pokrojone plasterki pomarańczy.
- Dosłodzić cukrem do smaku, bo kompot wychodzi kwaśny.
0 komentarze :