tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: CZERWONY KOMPOT

CZERWONY KOMPOT

By | 14:10 Leave a Comment


W takie upały nawet nie chce za bardzo się jeść. Za to ilość wypijanych płynów jest ogromna.  Większość aktywności jakie miałam w życiu zawiesiłam, bo mój organizm jest już tak przegrzany, że ledwo funkcjonuje. Leniuchowanie sprzyja za to wymyślaniu nowych przepisów. Ostatnio wpadłam na pomysł nowej sałatki z pomidorków koktajlowych, ale o tym w swoim czasie. Teraz warto schłodzić się orzeźwiającym domowym kompotem z czerwonych owoców. Sezon mamy w pełni, ale kompot powstał przy okazji utylizacji resztek owoców z zamrażarki, żeby zrobić miejsce na nowe zbiory.





KOMPOT Z CZERWONYCH OWOCÓW

200g agrestu
100g czerwonej porzeczki
50g malin
250g truskawek
4 plastry pomarańczy
1,6l wody
cukier



  • Owoce oczyścić i wymyć.
  • Agrest, porzeczkę, maliny i truskawki wrzucić do garnka i zalać wodą. 
  • Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
  • Zdjąć z ognia, dodać pokrojone plasterki pomarańczy.
  • Dosłodzić cukrem do smaku, bo kompot wychodzi kwaśny.



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :