Bardzo lubię lemoniadę rabarbarową, bo ma swój charakterystyczny posmak i nie zakwasza mnie tak jak czysta cytrynowa.Gdy używam syropu nie dosładzam już dodatkowo napoju.
Kilka listków mięty wrzuconych do środka nada jej jeszcze bardziej świeży posmak.
LEMONIADA RABARBAROWA
800ml wody
2 cytryny
100ml syropu rabarbarowego
kilka listków mięty
- Do wody wycisnąć sok z cytryn.
- Dodać syrop rabarbarowy i wymieszać.
- Do dzbanka wrzucić kilka listków mięty i kostek lodu.
- Dodatkowo można dodać kilka plasterków cytryn.
SYROP RABARBAROWY
450g rabarbaru
500g cukru
750ml wody
- Rabarbar wymyć i pokroić na kawałki.
- Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i pokrojony rabarbar.
- Wszystko doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować przez 20-25 minut.
- Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut do ochłodzenia.
- Odcedzić przez szmatkę syrop od rabarbaru.
- Syrop przelać do butelki.
smacznego
0 komentarze :