tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: Lemoniada rabarbarowa

Lemoniada rabarbarowa

By | 08:00 Leave a Comment
W ostatnie gorące dnie w ogóle nie mam ochoty na gotowanie. Kuchcenie skończyło się na zrobieniu lemoniady z syropem rabarbarowym. Jeśli uda się Wam dostać gdzieś końcówkę rabarbaru to polecam ten prosty przepis na syrop.

Bardzo lubię lemoniadę rabarbarową, bo ma swój charakterystyczny posmak i nie zakwasza mnie tak jak czysta cytrynowa.Gdy używam syropu nie dosładzam już dodatkowo napoju.

Kilka listków mięty wrzuconych do środka nada jej jeszcze bardziej świeży posmak.





LEMONIADA RABARBAROWA
800ml wody
2 cytryny
100ml syropu rabarbarowego
kilka listków mięty


  • Do wody wycisnąć sok z cytryn.
  • Dodać syrop rabarbarowy i wymieszać.
  • Do dzbanka wrzucić kilka listków mięty i kostek lodu.
  • Dodatkowo można dodać kilka plasterków cytryn.




SYROP RABARBAROWY


450g rabarbaru
500g cukru
750ml wody



  • Rabarbar wymyć i pokroić na kawałki.
  • Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i pokrojony rabarbar.
  • Wszystko doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować przez 20-25 minut.
  • Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut do ochłodzenia.
  • Odcedzić przez szmatkę syrop od rabarbaru.
  • Syrop przelać do butelki.






smacznego



Dla ochłodyKwaśnie, no właśnie
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :