tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: POMIDOROWA SALSA

POMIDOROWA SALSA

By | 08:51 1 comment
Pewnie każdemu zdarza się czasami jeść niezdrowe rzeczy. Ja lubię sobie czasami pochrupać nachos. A do nich najbardziej lubię salsę, ale nie tą ze sklepu, która z prawdziwą salsa nie ma nic wspólnego i jest nafaszerowana konserwantami. Nic nie zastąpi tej domowej o orzeźwiającym cytrusowym smaku, zapachu kolendry i z witaminami z pomidorów.

Największy problem może być z listkami kolendry, ale ja na wszelkie takie sytuacje mam porcję zamrożoną gdybym nie mogła kupić w doniczce.

Salsa powinna mieć pomidory pokrojone w drobną kostkę i wcale nie powinna mieć konsystencji sosu, ale ja je rozdrabniam bardziej, bo tak lubię jeść z nachos. Rozdrabniam same pomidory, a resztę składników drobno siekam.

Najlepiej jest zrobić sobie porcję i trzymać ją w lodówce, bo lepiej smakuje gdy smaki się połączą, dopiero następnego dnia.



POMIDOROWA SALSA

400g pomidorów z puszki pokrojonych w kostkę
1 czerwona cebula
50g papryczek jalapeno (może być też mniej lub więcej w zależności od stopnia pikantności)
0,5 limonki - sok
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki świeżej kolendry posiekanej
sól, pieprz


  • Obrać cebulę i poszatkować.
  • Pokroić papryczki jalapeno na drobne kawałki.
  • Dodać do pomidorów cebulę, papryczki i kolendrę.
  • Dodać sok z limonki i cukier.
  • Wszystko wymieszać.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.






smacznego

Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz :