... tunaCooking ...: HARBATNIKI Z KARDAMONEM

HARBATNIKI Z KARDAMONEM

By | 16:01 8 comments
Kolejny przepis z choinkowego prezentu Sigrid Verbert Smakowite prezenty został przetestowany.

Tym razem wybór padł na kardamonowe herbatniki. W przepisie jest zaznaczone odstawienie surowych ciastek na noc. Niestety nie jest napisane w jakim celu trzeba tak zrobić. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to chętnie się dowiem. Tym razem jak je piekłam robiłam wszystko zgodnie z zaleceniami, ale nie zauważyłam różnicy pomiędzy ich wyglądem wieczorem, a następnego dnia rano. Myślę, że następnym razem pominę element odstawienia i upiekę zaraz po nałożeniu na blachę. Jeśli nie będzie różnicy to spokojnie można pominąć czekanie.

Ciasteczka są twarde, jak to herbatniki i mają delikatny posmak kardamonu. Można przechowywać je nawet kilka tygodni w zamkniętej puszce.





HARBATNIKI Z KARDAMONEM

230g cukru
3 jajka
250g mąki
1 łyżeczka mielonego kardamonu

Utrzeć jajka z cukrem na bardzo puszystą masę.

Dodać mąkę z kardamonem.

Wymieszać dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą kleistą konsystencję.

Masę nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć ciastka na blachę, zostawić na całą noc.

Następnego dnia piekarnik nagrzać do 180C. Piec przez 10 minut aż zaczną się delikatnie rumienić.




smacznego
 
Nowszy post Starszy post Strona główna

8 komentarzy :

  1. Z kardamonem jeszcze nie robiłyśmy nic... ciekawe jak smakują :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cóż za internetowe przyciąganie, ja chwile temu oglądałam cukrową posypkę na Domowych wypiekach :)

      Kardamon w tej ilości daje bardzo lekki posmak, jeśli ktoś woli mocniejszy to trzeba dać sporo więcej. Ogólnie smakują podobnie jak takie okrągłe biszkopty które można w sklepie kupić, z ta różnicą, że są twarde.

      Usuń
  2. Piękna stylizacja...
    Fantastyczne ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kardamon. jestem pewna, że te herbatniczki wiele zyskują kardamonowym akcentem.
    zdjęcia piękne. wspaniała ściereczka w krateczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pięknie się prezentują te ciasteczka :) Lubię kardamon więc na pewno są równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne ciasteczka, dziękujemy za dodanie zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z kardamonem muszą smakować bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Thanκ you, Ι've recently been searching for information about this topic for ages and yours is the greatest I've came upon so far.

    Howeѵer, whаt concеrning the conclusiοn?
    Are you positive іn regaгds to the ѕuрρly?


    my web sіte; payday loans

    OdpowiedzUsuń