tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: ZUPA CEBULOWA

ZUPA CEBULOWA

By | 11:44 11 comments
Jedną z moich ulubionych zup jest zupa cebulowa. Odkryłam ją stosunkowo późno, ponieważ jak byłam dzieckiem o dziwo nikt jej nie robił. Po kilku próbach i przetestowaniu różnych składników znalazłam idealne proporcje.

Sekretem udanej zupy cebulowej jest długie gotowanie na małym ogniu. Ja całą gotuję na ustawieniu najchłodniejszej pozycji na płycie elektrycznej. Trzeba trochę poczekać i wymaga to cierpliwości, ale zupa to całkowicie wynagradza. Nie warto skracać czasu i ustawiać wyższej temperatury dla przyspieszenia procesu, bo to przyniesie odwrotny skutkiem. Zupa będzie mało aromatyczna i blada.

Grzybów również nie radzę pomijać. Nie są one wyczuwalne w smaku, a w całości komponują się świetnie.

Wegetariańska zupa gotowana na bulionie warzywnym może być trochę jaśniejsza niż ta z bulionu wołowego. Dobrze sprawdza się też wywar gotowany na wędzonych żeberkach lub boczku. Nawet nie wiem, czy nie jest to najsmaczniejsza wersja.

Polecam zatem uzbroić się w cierpliwość i zabrać za robienie zupy. :)
 
 



ZUPA CEBULOWA


12 małych cebul
1 l bulionu (w wersji wegetariańskiej warzywny, oryginalnie zupę gotuje się na bulionie wołowym)
50g masła
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki cukru brązowego
3-4 plasterki suszonych grzybów
sól, pieprz


bagietka + ser Gruyère


Cebule obrać i pokroić w cienkie pióra.

W garnku z grubym dnem roztopić masło i dodać cebulę. Cały czas pod garnkiem ma być najmniejszy możliwy ogień. W kuchni elektrycznej ja całą zupę robię na pozycji 1. 
Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek pokrojony w plasterki i brązowy cukier. Wszystko zamieszać i smażyć aż do momentu jak cebula zacznie się karmelizować i stanie się miękka w złotym kolorze. Cebulę trzeba często mieszać, żeby się nie przypaliła.

Cały proces karmelizowania cebuli powinien trwać 0,5-1 godziny. Cebula przez ten czas zmniejszy swoja objętość o ok. połowę.

Nagrzać piekarnik do 160C.

Zalać cebulę bulionem i dodać suszone grzyby. Wszystko gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
Dodać sól i pieprz do smaku.

W tym czasie w piekarniku zrobić grzanki i zetrzeć ser.

Zupę nalać do miseczek, dodać grzanki i posypać serem. Zapiekać w piekarniku przez 10 minut, aż do momentu gdy ser się roztopi.

smacznego
Nowszy post Starszy post Strona główna

11 komentarzy :

  1. I zupa pyszna i fotki fajne ;) To mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. I zupa pyszna i fotki ładne. Wszystko jak trzeba;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale sobie smaka narobiłam :) chętnie wypróbuję Twoją wersję zupy cebulowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że będzie smakować. W planach jest jeszcze jedna z piwem, na którą przepis ostatnio znalazłam. Mam nadzieje, że również będzie smaczna.

      Usuń
  4. piękne zdjęcia i bardzo apetyczna zupa, ja poszukuje na nią przepisu idealnego i mam nadzieje że to właśnie ten :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możliwe, jeśli nie będzie idealny to jest przynajmniej bliski ideału;) smacznego

      Usuń
  5. Wygląda super! A można wiedzieć skąd te śliczne białe miseczki?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miseczki są ze sklepu DUKA. To jedna z takich standardowych serii, więc nie powinno być problemu z kupieniem i są jeszcze takie same tylko mniejsze, też bardzo fajne:)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, już je namierzyłam w sklepie i faktycznie są cudne, może niedługo zasilą moje kuchenne zasoby :)

      Usuń