Z okazji Tłustego Czwartku zamiast pączków można zajadać się ciastkami bardziej dietetycznymi. Zdrowe, bez cukru i jakiegokolwiek dodatkowego tłuszczu, wegańskie ciastka.
Po upieczeniu są miękkie w środku. Mają mocno orzechowy smak. Zamiast cukru są wmieszane w “ciasto” rodzynki i suszone śliwki.
Jeśli ktoś jest na diecie, a nie może sobie odmówić słodyczy jest to zdrowa alternatywa.
CIASTECZKA FIT BEZ CUKRU I TŁUSZCZU
100g migdałów
60g orzechów laskowych
100g suszonych śliwek
100g rodzynek
100g rodzynek
3 łyżki mąki
20g pestek dyni
30g pestek słonecznika
100ml wody
Nagrzać piekarnik do 160C.
Migdały, orzechy laskowe, suszone śliwki i rodzynki rozdrobnić w blenderze.
Dodać mąkę, pestki dyni i słonecznik. Wszystko wymieszać.
Dodać wodę i wymieszać. Łyżką nałożyć na blachę z papierem do pieczenia niewielkie ciasteczka i lekko rozpłaszczyć każde.
Piec przez 20 minut, po tym czasie wyjąć, ostudzić i przekręcić na druga stronę. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut.
Ciasteczka zdjąć z blachy gdy całkowicie ostygną, dopóki są ciepłe będą bardzo miękkie i trudne będzie się je zdejmować.
smacznego
Oprócz śliwek widzę rodzynki, o których nie wspomniałaś? ;>
OdpowiedzUsuńA racja :) Dzięki za czujność, już błąd naprawiony :)
Usuń