... tunaCooking ...: CIASTECZKA FIT BEZ CUKRU I TŁUSZCZU

CIASTECZKA FIT BEZ CUKRU I TŁUSZCZU

By | 14:57 2 comments
Z okazji Tłustego Czwartku zamiast pączków można zajadać się ciastkami bardziej dietetycznymi. Zdrowe, bez cukru i jakiegokolwiek dodatkowego tłuszczu, wegańskie ciastka.

Po upieczeniu są miękkie w środku. Mają mocno orzechowy smak. Zamiast cukru są wmieszane w “ciasto” rodzynki i suszone śliwki. 

Jeśli ktoś jest na diecie, a nie może sobie odmówić słodyczy jest to zdrowa alternatywa. 





CIASTECZKA FIT BEZ CUKRU I TŁUSZCZU

100g migdałów
60g orzechów laskowych
100g suszonych śliwek
100g rodzynek
3 łyżki mąki
20g pestek dyni
30g pestek słonecznika
100ml wody



Nagrzać piekarnik do 160C.

Migdały, orzechy laskowe, suszone śliwki i rodzynki rozdrobnić w blenderze.

Dodać mąkę, pestki dyni i słonecznik. Wszystko wymieszać.

Dodać wodę i wymieszać. Łyżką nałożyć na blachę z papierem do pieczenia niewielkie ciasteczka i lekko rozpłaszczyć każde.

Piec przez 20 minut, po tym czasie wyjąć, ostudzić i przekręcić na druga stronę. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut.

Ciasteczka zdjąć z blachy gdy całkowicie ostygną, dopóki są ciepłe będą bardzo miękkie i trudne będzie się je zdejmować.


smacznego



Ciastka na jeden kęs - NAGRODA
Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze :

  1. Oprócz śliwek widzę rodzynki, o których nie wspomniałaś? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A racja :) Dzięki za czujność, już błąd naprawiony :)

      Usuń