Jedną z moich ulubionych zup jest zupa cebulowa. Odkryłam ją stosunkowo późno, ponieważ jak byłam dzieckiem o dziwo nikt jej nie robił. Po kilku próbach i przetestowaniu różnych składników znalazłam idealne proporcje.
Sekretem udanej zupy cebulowej jest długie gotowanie na małym ogniu. Ja całą gotuję na ustawieniu najchłodniejszej pozycji na płycie elektrycznej. Trzeba trochę poczekać i wymaga to cierpliwości, ale zupa to całkowicie wynagradza. Nie warto skracać czasu i ustawiać wyższej temperatury dla przyspieszenia procesu, bo to przyniesie odwrotny skutkiem. Zupa będzie mało aromatyczna i blada.
Grzybów również nie radzę pomijać. Nie są one wyczuwalne w smaku, a w całości komponują się świetnie.
Wegetariańska zupa gotowana na bulionie warzywnym może być trochę jaśniejsza niż ta z bulionu wołowego. Dobrze sprawdza się też wywar gotowany na wędzonych żeberkach lub boczku. Nawet nie wiem, czy nie jest to najsmaczniejsza wersja.
Polecam zatem uzbroić się w cierpliwość i zabrać za robienie zupy. :)
12 małych cebul
1 l bulionu (w wersji wegetariańskiej warzywny, oryginalnie zupę gotuje się na bulionie wołowym)
50g masła
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki cukru brązowego
3-4 plasterki suszonych grzybów
sól, pieprz
bagietka + ser Gruyère
Cebule obrać i pokroić w cienkie pióra.
W garnku z grubym dnem roztopić masło i dodać cebulę. Cały czas pod garnkiem ma być najmniejszy możliwy ogień. W kuchni elektrycznej ja całą zupę robię na pozycji 1.
Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek pokrojony w plasterki i brązowy cukier. Wszystko zamieszać i smażyć aż do momentu jak cebula zacznie się karmelizować i stanie się miękka w złotym kolorze. Cebulę trzeba często mieszać, żeby się nie przypaliła.
Cały proces karmelizowania cebuli powinien trwać 0,5-1 godziny. Cebula przez ten czas zmniejszy swoja objętość o ok. połowę.
Nagrzać piekarnik do 160C.
Zalać cebulę bulionem i dodać suszone grzyby. Wszystko gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
Dodać sól i pieprz do smaku.
W tym czasie w piekarniku zrobić grzanki i zetrzeć ser.
Zupę nalać do miseczek, dodać grzanki i posypać serem. Zapiekać w piekarniku przez 10 minut, aż do momentu gdy ser się roztopi.
smacznego
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńI zupa pyszna i fotki fajne ;) To mi się podoba!
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo i dziękuję :)
UsuńI zupa pyszna i fotki ładne. Wszystko jak trzeba;)
OdpowiedzUsuńale sobie smaka narobiłam :) chętnie wypróbuję Twoją wersję zupy cebulowej :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że będzie smakować. W planach jest jeszcze jedna z piwem, na którą przepis ostatnio znalazłam. Mam nadzieje, że również będzie smaczna.
Usuńpiękne zdjęcia i bardzo apetyczna zupa, ja poszukuje na nią przepisu idealnego i mam nadzieje że to właśnie ten :)
OdpowiedzUsuńmożliwe, jeśli nie będzie idealny to jest przynajmniej bliski ideału;) smacznego
UsuńWygląda super! A można wiedzieć skąd te śliczne białe miseczki?:)
OdpowiedzUsuńMiseczki są ze sklepu DUKA. To jedna z takich standardowych serii, więc nie powinno być problemu z kupieniem i są jeszcze takie same tylko mniejsze, też bardzo fajne:)
UsuńDziękuję za odpowiedź, już je namierzyłam w sklepie i faktycznie są cudne, może niedługo zasilą moje kuchenne zasoby :)
Usuń