Jeśli miałabym powiedzieć jakie smaki mam w głowie jeśli myślę o wakacjach to w pierwszej piątce zdecydowanie znajdą się kokos i limonka. Jak tylko czuję ich zapach od razu widzę słońce, plażę, beztroskę, zieleń i cudowne błękitne niebo.
Trochę ta zima już mi się dłuży, chociaż terminy niektórych spraw “do załatwienia” gonią bezlitośnie. Mimo wszystko, chociaż początek wiosny nie będzie łatwy to chciałabym już usłyszeć ptaki, pójść na spacer i założyć trencz zamiast ciężkich swetrów, butów i płaszcza.
W przybliżeniu tych chwil pomaga mi lekki deser z kokosowego ryżu z limonką. Orzeźwiający smak z nutką kokosa, w sam raz do zabrania pod palmę na hamak.
TAJSKI KOKOSOWY RYŻ
75g ryżu
120ml mleka kokosowego
4 łyżeczki cukru
1 limonka – sok
woda
Ryż dobrze wypłukać w zimnej wodzie i odsączyć.
Do garnka z zimną wodą dodać ryż i wszystko zagotować. Gotować ok 10minut.
Odlać wodę, dodać dwie łyżki świeżej wody i mleko kokosowe, gotować na małym ogniu.
Dodać cukier i sok z limonki.
Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut, do momentu aż ryż wchłonie płyn.
smacznego
Mmm, kocham ryż na mleku - w wersji kokosowej musi być jeszcze lepszy! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńWidziałam już tyle przepisów z mleczkiem kokosowym. Dlaczego ja go jeszcze nie użyłam?! Chyba kokosowe szaleństwa zacznę od Twojego ryżu :D
OdpowiedzUsuńzapraszam, zapraszam :) Mleko kokosowe jest super alternatywa dla normalnego. Daj delikatny kokosowy świeży posmak.
UsuńMusze to zrobić obowiązkowo! uwielbiam wszystko co ma smak kokosu :)
OdpowiedzUsuńciesze się że wpadłam na ten przepis:)