Czasami zdarza mi się, że banany leżą za długo i brązowieją, wtedy najlepiej jest zmienić je w śniadaniowy koktajl. Szybki do zrobienia, wystarczy blender i 5 minut wolnego czasu. Jeśli do blendera dołożymy garść płatków owsianych, koktajl będzie bardziej sycący.
Przyprawy nadają mu orientalny posmak, a imbir działa dodatkowo rozgrzewająco. Zamiast sproszkowanego można zmiksować świeży obrany.
KOKTAJL KOKOSOWO BANANOWY
150ml mleka kokosowego
1 banan (najlepiej taki który już ma brązowe plamki na skórce)
0,5 limonki (sok)
szczypta kardamonu
szczypta imbiru
wiórki kokosowe
Mleko kokosowe, banana i sok z limonki zmiksować na gładką masę.
Dodać kardamon i imbir, dokładnie wymieszać.
Przelać do szklanki i posypać wiórkami kokosowymi.
tylko imbiru nie mam, to nie problem :) banany czekają :) dziękuję za wspaniałą inspirację :)
OdpowiedzUsuńbez imbiru też jest dobry, testowała obydwie wersje, smacznego :)
UsuńPysznie wygląda :) Uwielbiam połączenie banana i kokosa.
OdpowiedzUsuńja na pewno dodałabym ulubiony świeży imbir :-))
OdpowiedzUsuńkoktajl wyszedł rewelacyjny :) a to połączenie z imbirem - świetne!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowało :)
Usuń