Poprzednie muffiny były propozycją z początku tygodnia, ale pieczenie słodkości jest chyba bardziej weekendowym zajęciem. Tak więc zgodnie z postanowieniem o cotygodniowej produkcji muffinów te są kolejną propozycją.
Zaraz po upieczeniu były poddane testom na znajomym, który wspominał je jeszcze na kolejnych dwóch spotkaniach.
Czekoladowe ciasto z kawałkami czekolady dobrze komponuje się w smaku z delikatnym kokosowym kremem na górze. Gwarantuję, że muffiny znikną szybko.
CZEKOLADOWE MUFFINY Z KREMEM KOKOSOWYM
ciasto:
170g masła (w porcjach 120g i 50g)
120g cukru
1 jajko
300g jogurtu naturalnego
250g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
150g gorzkiej czekolady (w porcjach 75g i 75g)
krem:
165 ml mleczka kokosowego
60g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
50g wiórek kokosowych
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C.
Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, dodać jajko i jogurt naturalny.
W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać suche składniki do masy jogurtowej i wymieszać.
W kąpieli wodnej roztopić masło i 75g czekolady. Dodać masę czekoladową do ciasta i wymieszać.
Drugą porcję czekolady posiekać na drobne kawałki i delikatnie wymieszać z ciastem.
W kąpieli wodnej roztopić masło i 75g czekolady. Dodać masę czekoladową do ciasta i wymieszać.
Drugą porcję czekolady posiekać na drobne kawałki i delikatnie wymieszać z ciastem.
Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec przez ok. 25 minut.
Do pojemnika od blendera wlać mleko kokosowe, serek mascarpone, wiórki kokosowe i cukier puder. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Po upieczeniu muffiny schłodzić, posmarować kremem kokosowym i posypać wiórkami.
zjadłabym taką muffinkę, teraz do herbaty :)
OdpowiedzUsuńWyglądają prześlicznie - kolorystycznie komponują się znakomicie. A to zdjęcie, gdzie jedna stoi na drugiej, urzeka :)
OdpowiedzUsuń