Być może dalej jestem w fazie poświątecznego zrzucania wagi, ale staram się trzymać detosku cukowego i omijam niezdrowe jedzenie szerokim łukiem. Do jadłospisu wprowadziłam większą ilość warzyw i staram się je mniej przetwarzać. Na szczęście sałatki są tu idealnym rozwiązaniem.
Początkowo miała to być zupełnie inna wersja sałatki, z zupełnie innymi składnikami i dodatkami. Właściwie to wspólnym składnikiem okazał się być tylko ogórek. W efekcie wyszła sałatka bardzo świeża i wiosenna.
Z podanej proporcji wychodzą 3 porcje, chociaż przyznaję, że prawie całą zjadłam sama (Ale na dwa podejścia ;) ). Sałatkę można jeść samą jako lekką przekąskę lub jako dodatek do orientalnych dań. Jeśli posypiecie ją dodatkowo zatarem, będzie smakować jak w Jerozolimie.
ZIELONA SAŁATKA Z OGÓRKA Z GRANATEM I FETĄ
1 duży ogórek
40 g roszponki
3 cebulki dymki
100 g fety
granat
oliwa
cytryna (skórka i sok)
pieprz
Warzywa dobrze wymyć i osuszyć.
Ogórka obrać ze skórki i pokroić na części ok. 4 mm grubości.
Roszponkę poszarpać na mniejsze kawałki.
Cebulki drobno pokroić.
Warzywa wymieszać w misce.
Wszystko posypać pokruszoną fetą.
Zmieszać oliwę z sokiem z cytryny i wlać do sałatki.
Na górę wrzucić pestki granatu i trochę startej skórki z cytryny.
Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
smacznego

uwielbiam takie sałatki, ciekawe połączenia, muszę wypróbować :)piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńBike By Life dziękuję za miłe słowa i smacznego :)
OdpowiedzUsuń