... tunaCooking ...: POMARAŃCZOWE BROWNIE Z IMBIREM

POMARAŃCZOWE BROWNIE Z IMBIREM

By | 12:41 4 comments

Po poprzednim poście o bajaderkach i radzeniu sobie z nieudanym ciastem zła passa minęła. Od tego czasu powstało kilka wypieków, już wcześniej sprawdzonych i każdy wyszedł bardzo dobrze. 
To oznaczało, że mogłam znowu zabrać się na nowe kombinacje.



Brownie to ciasto, które często przewija się w moim życiu i mam z nim dobre wspomnienia. 
To właśnie przez jeden przepis na brownie, blog w ogóle powstał. Uwielbiam jego wilgotną konsystencję i to jak rozpływa się w buzi.



Połączenie pomarańczy i brownie chodziło już za mną od jakiegoś czasu. Nie jest to nowatorskie połączenie smaków, ale jest na tyle udane, że lubię je robić w różnych wersjach czekoladowych słodkości. Smak delikatnie podkręca imbir. Myślę, że można świeży zamienić imbirem w proszku, ale na własna rękę należy poeksperymentować z ilością.



Ciasto ma charakterystyczną konsystencję brownie i mocny czekoladowy smak. Im lepszej jakości czekolady doda się do ciasta tym jego ostateczny smak będzie lepszy.



Czas pieczenia podałam orientacyjnie, bo wszystko zależy od piekarnika, więc radzę pod koniec kontrolować ciasto często, żeby nie było za płynne, ani nie piekło się za długo, bo wtedy straci swoją wilgotną konsystencję.





POMARAŃCZOWE BROWNIE Z IMBIREM



250g miękkiego masła

300g cukru

3 jajka

175g (100g + 75g) gorzkiej czekolady

100g czekolady mlecznej

0,5 łyżeczki pasty waniliowej

skórka z jednej pomarańczy

2,5cm obranego świeżego imbiru

90g mąki

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

30g kakao




Nagrzej piekarnik do 180ºC.

W misce miksera ubij na gładką masę masło z cukrem.

Gdy krem będzie jasny dodawaj pojedynczo jajka. Dobrze wmieszaj każde przed dodaniem następnego.

Gdy dodane zostaną wszystkie jajka ubij masę maślano-jajeczną na najwyższych obrotach miksera przez 4-5 minut. Masa powinna zwiększyć swoją objętość, stać się jasna i puszysta.

W tym samym czasie roztop 100g gorzkiej czekolady i 100g mlecznej czekolady.

Zmniejsz obroty i do puszystej masy maślanej dodaj wanilię, startą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty imbir. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Dodaj powoli roztopioną czekoladę i wymieszaj.

Posiekaj pozostałe 75g czekolady gorzkiej i dodaj o masy.

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao i dodaj do masy.

Delikatnie wymieszaj.

Ciasto przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem.

Piecz około 30 minut, aż ciasto będzie upieczone, ale zachowa wilgotną konsystencję brownie.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.

Najlepiej jest pozostawić je aż do następnego dnia. Wtedy łatwo się porcjuje i smaki zdążą się przeniknąć.






smacznego


Nowszy post Starszy post Strona główna

4 komentarze :

  1. Uwielbiam brownie, a dodatek skórki z pomarańczy pewnie nadaje niesamowitego aromatu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomarańcza z czekoladą to wyjątkowo udane połączenie, Twoje brownie musiało smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamo... To jest prawdziwe brownie! A nie jakiś suchar, jak to w polskim, umiłowanym w murzynku wykonaniu bywa...
    Toczę ślinę na klawiaturę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest takie jak powinno być ;) Polecam przepis, bo ja też się ślinię na samą myśl o nim:)

      Usuń