... tunaCooking ...: BABA GHANOUSH

BABA GHANOUSH

By | 15:29 Leave a Comment
Tak jak obiecywałam, prezentuję Wam pyszne smarowidło do którego będzie potrzebna pasta tahini. Jeśli lubicie hummus i inne wschodnie przekąski to baba ghanoush powinna też Wam przypaść do gustu.
Podstawą pasty jest pieczony bakłażan. W smaku jest świeża i delikatna. Ja wolę, gdy ma trochę mniej pietruszki za to więcej czosnku. Dokładne proporcje radzę dobrać przy robieniu i „na smak” . Pastę powinno się podawać po schłodzeniu w lodówce przez mniej więcej trzy godziny, ale tu również robię wyjątek, bo wolę ją serwowaną w temperaturze pokojowej.

Z baba ghanoush jest trochę tak jak z hummusem, w którym też proporcje składników należy dobrać doprawiając do własnego smaku. Ale o tym następnym razem przy okazji przepisu na pastę z cieciorki.




BABA GHANOUSH



1 bakłażan

2 łyżeczki tahini

2 małe ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej pietruszki

1,5 łyżki soku z cytryny

1,5 łyżki oliwy

sól



Bakłażana wymyć i nakłuć skórkę widelcem.

Piec bakłażana w piekarniku na opcji grill aż do momentu gdy stanie się miękki, a skórka będzie czarna. W zależności od ustawień piekarnika może to zająć od 30 minut do 1 godziny.

Upieczonego bakłażana przekroić i wyjąc łyżką miękki środek.

Dodać pastę tahini, posiekany czosnek i pietruszkę, sok z cytryny i oliwę.

Wszystko wymieszać na gładką pastę.

Doprawić dolą do smaku.






smacznego
Drugie śniadanie w pracyDomowy WyróbWytrawne Vege Śniadanie
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :