... tunaCooking ...: CIASTO CYTRYNOWE

CIASTO CYTRYNOWE

By | 15:02 1 comment

Ostatnio, chyba za sprawą pogody za oknem zaczęły chodzić za mną cytrusy. Nigdy nie piekłam wcześniej cytrynowego ciasta i uznałam, że najwyższy czas podjąć próbę. Szukałam różnych przepisów, zależało mi na jak najprostszym, który szybko się robi. Chciałam, żeby ciasto nie było suche i miało intensywny cytrynowy aromat.

Tak powstał ten przepis. Jest on modyfikacją, różnych ciast cytrynowych znalezionych w sieci. Jogurt grecki dodałam dla zachowania wilgoci w cieście.

Kawałek ciasta smakuje dobrze z popołudniową herbatą. Deser w sam raz na czas oczekiwania wiosny.






CIASTO CYTRYNOWE



125g miękkiego masła

2 cytryny (skórka)

125g cukru

3 jajka w temperaturze pokojowej

150g mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

60g jogurtu greckiego



lukier:

sok z cytryny

cukier puder




Nagrzać piekarnik do 180C.

W mikserze utrzeć masło z cukrem i startą skórką z cytryn, aż powstanie jasna puszysta masa.

Dodać pojedynczo jajka. Wmieszać je dokładnie w masę maślaną.

Dodać jogurt grecki i wymieszać.

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.

Dodać mąkę z proszkiem do masy jajeczno – maślanej.

Ciasto przełożyć do formy.

Piec ok 1 godziny, do momentu aż patyczek wbity będzie czysty.

Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do schłodzenia.

Przesiany cukier puder zmieszać z sokiem z cytryny aż powstanie lukier.

Udekorować ciasto.







smacznego
Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz :

  1. Uwielbiam ciasto cytrynowe, to wygląda pięknie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń