Ostatnio, chyba za sprawą pogody za oknem zaczęły chodzić za mną cytrusy. Nigdy nie piekłam wcześniej cytrynowego ciasta i uznałam, że najwyższy czas podjąć próbę. Szukałam różnych przepisów, zależało mi na jak najprostszym, który szybko się robi. Chciałam, żeby ciasto nie było suche i miało intensywny cytrynowy aromat.
Tak powstał ten przepis. Jest on modyfikacją, różnych ciast cytrynowych znalezionych w sieci. Jogurt grecki dodałam dla zachowania wilgoci w cieście.
Kawałek ciasta smakuje dobrze z popołudniową herbatą. Deser w sam raz na czas oczekiwania wiosny.
CIASTO CYTRYNOWE
125g miękkiego masła
2 cytryny (skórka)
125g cukru
3 jajka w temperaturze pokojowej
150g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g jogurtu greckiego
lukier:
sok z cytryny
cukier puder
Nagrzać piekarnik do 180C.
W mikserze utrzeć masło z cukrem i startą skórką z cytryn, aż powstanie jasna puszysta masa.
Dodać pojedynczo jajka. Wmieszać je dokładnie w masę maślaną.
Dodać jogurt grecki i wymieszać.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać mąkę z proszkiem do masy jajeczno – maślanej.
Ciasto przełożyć do formy.
Piec ok 1 godziny, do momentu aż patyczek wbity będzie czysty.
Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do schłodzenia.
Przesiany cukier puder zmieszać z sokiem z cytryny aż powstanie lukier.
Udekorować ciasto.
smacznego
Uwielbiam ciasto cytrynowe, to wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)