tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: MAKARON ZAPIEKANY Z JABŁKIEM I BAKALIAMI Z SOSEM WANILIOWYM

MAKARON ZAPIEKANY Z JABŁKIEM I BAKALIAMI Z SOSEM WANILIOWYM

By | 17:24 4 comments

Już jest początek kwietnia, a wiosny nie widać nawet minimalnie. Powoli straciłam już nadzieję, że kiedykolwiek zimno i śnieg minie. Mam uczucie jakbym zatrzymała się w czasie i już nic się nie miało zmienić.  Pewnie, dlatego cały czas trzymają się mnie jesienne i zimowe potrawy. 

W internecie wszyscy zaklinają wiosnę, a tu nic. I jak w taką pogodę jeść zieleninę i lekkie wiosenne potrawy. Jak patrzę na to, co się dzieje za oknem to mam w głowie tylko korzenne przyprawy, grzańca i koc. 

Mam też na słodko zapiekankę makaronową z jabłkiem. Jabłka, co prawda bardziej przywodzą mi na myśl jesień, ale smak cynamonu i wanilii zdecydowanie kieruje tą potrawę w stronę menu zimowego.  W ramach osłody życia i warunków na zewnątrz można pozajadać się tym obiado-deserem i w myślach zaklinać wiosnę jak to robią inni.




MAKARON ZAPIEKANY Z JABŁKIEM I BAKALIAMI Z SOSEM WANILIOWYM



zapiekanka:
2 duże jabłka
łyżka masła
50g posiekanych migdałów
50g posiekanych suszonych śliwek
50g rodzynek
2,5 łyżeczki cynamonu
40g brązowego cukru
200g suchego makaronu penne
300ml wody

sos waniliowy:
100ml śmietanki
20g brązowego cukru
0,5 łyżeczki pasty waniliowej
ewentualnie woda lub mleko, jeśli sos jest za gęsty



Jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki.
 
Do misy nałożyć masło i jabłka. Kolejno wybrać menu, wybierz program (smażenie) – wybór potraw(warzywa) – czas gotowania (za pomocą przycisku minuty wybrać 10 min) – start.
Po 5 minutach otworzyć pokrywę i dodać migdały, śliwki, rodzynki, cynamon i cukier. Wszystko zamieszać i zamknąć urządzenie. Poczekać do końca smażenia.
Dodać suchy makaron i zalać go wodą. Zamknąć pokrywę i wybrać menu, wybierz program (ryż makaron ekspres) – start.
 
Na sos zmieszać śmietankę, cukier i pastę waniliową. Dodać w razie potrzeby wodę lub mleko, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 
Gotowe porcje makaronu polać sosem i posypać migdałami.

smacznego
Nowszy post Starszy post Strona główna

4 komentarze :

  1. Co za pyszne danie! :) Zwykle jadłam zapiekany ryż, a tu proszę, ciekawa alternatywa. Zapisuję do zrobienia, bo i nawet bardzo apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a u mnie w dzieciństwie królował przekornie zapiekany makaron i ryż jest bardziej egzotyczny :P

      Usuń
  2. uwielbiam makaron na słodko ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. makaron na słodko *-* pysznie !! tak smacznie podany , podoba mi się !

    OdpowiedzUsuń