... tunaCooking ...: TAPENADA

TAPENADA

By | 16:00 7 comments
Niewiele rzeczy wprawia w dobry nastrój tak dobrze jak smaczne jedzenie. Dobrym rozpoczęciem weekendowego lenistwa może być wieczorne spotkanie ze znajomymi. Jedną z najszybszych do przygotowania przekąsek jest tapenada, czyli pasta z czarnych oliwek. Jeśli mamy ją zrobioną wcześniej, wystarczy tylko zaopatrzyć się w grzanki lub chrupiącą bagietkę i białe wino. 

Ponieważ głównymi składnikami pasty są czarne oliwki i oliwa, warto zaopatrzyć się w te produkty jak najlepszej jakości. Czarne oliwki mogą też mieć różny smak, warto spróbować wcześniej kilku różnych i wybrać ten, który najbardziej nam odpowiada.

 

 TAPENADA

100g czarnych oliwek
1 łyżeczka kaparów
3 filety anchowies
1 duży ząbek czosnku
oliwa z oliwek
pieprz i ew. sól



Oliwki, kapary, filety anchowies i czosnek wrzucić do blendera. Zmiksować na jednolitą masę. 

Oliwę dodawać porcjami, blendując po każdym dodaniu aż do otrzymania konsystencji pasty. 

Jeśli tapenada wychodzi za mało słona można dodać sól, ale z umiarem.


Tapenadą smarować chrupiące grzanki i popijać białym winem





smaczneg

Nowszy post Starszy post Strona główna

7 komentarzy :

  1. Pychota! Dla fanki oliwek to cos wspanialego. Jadlam raz tapende z lidla bodajze i nie przypadla mi do gustu - byla zbyt tlusta i wodnista :( sadze ze domowa jest o 100% lepsza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zdecydowanie jeśli nie jadło się przygotowanej "ręcznie" to można się zniechęcić. Koniecznie zrób w domu, bo smakuje o niebo lepiej :)

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam czegoś takiego, ale czuję, że by mi smakowało - uwielbiam oliwki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na mojej liscie do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie zrobiłam do mięska ale nie wiem czy coś zostanie bo wyjadam i coraz mniej coraz mniej coraz mniej....mniam

    OdpowiedzUsuń