... tunaCooking ...: RÓŻANE MUFFINY

RÓŻANE MUFFINY

By | 15:29 7 comments
Długo za długo nie robiłam niczego słodkiego. To było jedno z moich spostrzeżeń z okazji Nowego Roku. Tak więc cicho postanowiłam sobie, że moją nowa doktryną będzie "Tydzień bez muffinów tygodniem straconym". Nie wiem co prawda jak sobie poradzę z taką ilością kalorii i pewnie skończy się na obdarowywaniu znajomych, ale w końcu właśnie od tego oni są.Zobaczymy jak długo uda mi się trzymać tego założenia.

Z czasem, znając życie muffiny zmienią się w ciastka i herbatniki, a to za sprawą mojej przyjaciółki, która podarowała mi cudowną książkę właśnie z takimi małymi wypiekami.

Na początek muffiny z dzikiej róży z kremem waniliowym.

Pastę waniliową kupiłam w Piotrze i Pawle. Ewentualnie można ją zastąpić ziarnami wanilii wyjętymi prosto ze strączka. Zgodnie z informacją na opakowaniu pasty 1 łyżeczka to równowartość jednej laski wanilii.


RÓŻANE MUFFINY

ciasto:
280g mąki (najlepiej tortowa i przesiana)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
75g cukru
75ml oleju
300g maślanki
konfitura z dzikiej róży

krem:
140g serka mascarpone
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej(lub opcjonalnie ziarna z 1 laski wanilii)
4 łyżki cukru pudru
płatki róży


Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. 

Wymieszać suche składniki (przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól)

Jajka roztrzepać i dodać do nich cukier, olej, maślankę i 3 łyżki konfitury z dzikiej róży. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.

Masę z jajek dodać do mieszanki mąki i wymieszać tak, aby wszystkie składniki się połączyły i tworzyły wilgotne lekko lejące się ciasto. 

Foremki do muffinów wypełnić do 1/3, nałożyć po pół łyżeczki konfitury z róży i zalać ciastem do 2/3 wysokości foremek.

Piec przez 25 minut do lekkiego zarumienienia się ciasta.

W tym czasie można przygotować masę z sera na górę, ale należy nakładać ją na muffiny dopiero po wystygnięciu. W przeciwnym razie serek pod wpływem temperatury spłynie.

Do blendera z końcówką trzepaczki nałożyć serek, pastę waniliową i cukier puder. Wszystko miksować na gładką masę, dodać do smaku kilka kropli soku z cytryny, dzięki temu krem nie będzie mdły. 

Nakładać na górę chłodnych muffinów i posypać płatkami róży.



smacznego


Smakowite Prezenty
Nowszy post Starszy post Strona główna

7 komentarzy :

  1. o mamciu, wyglądają przepięknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam też zrobić, bo w smaku też są niczego sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bajkowe muffiny! muszę też wypróbować tę pastę waniliową :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudownie :) Takie... Romantyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. WoW! jakie piękne! odlot, gdyby to nie był środek nocy poleciałabym do sklepu po składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są cudowne! Przewspaniałe, te płatki róży dodają niesamowitego uroku :)

    OdpowiedzUsuń