... tunaCooking ...: ZUPA SEROWA

ZUPA SEROWA

By | 18:30 4 comments
Zupa serowa jest chyba jedną z najszybszych i najmniej wymagających zup jakie znam. Jeśli mamy gotowy bulion to zrobienie jej potrwa dosłownie kilka minut. Jest sycąca i dość ciężka, więc w sam raz na jesienno zimową aurę. Zupa wychodzi kremowa o łagodnym smaku. Czasami podczas rozpuszczania się serków dodaję do niej odrobinę startej skórki z cytryny. Polecam spróbować obydwie wersje.

Opcja ekstra rozgrzewająca:
można dodać zamiast białego pieprzu pieprz cayenne. Z tym jednak należy uważać, bo łatwo jest przesadzić, a wtedy będą mogli ją zjeść tylko najwięksi twardziele.





ZUPA SEROWA

1l bulionu
400g śmietankowego sera topionego
1 duża cebula
1 łyżka masła
sok z cytryny (do smaku) 
sól, biały pieprz
chleb do grzanek


Cebulę zeszklić na łyżce masła. Tak przygotowaną zalać bulionem i poczekać aż wszystko się podgrzeje.

W tym czasie pokroić serki w kostkę i dodać do gorącego bulionu. Wszystko mieszać, gotując na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się serków w zupie.

W tym czasie możemy przygotować chlebowe grzanki. Z kromek odkroić skórkę, białą część chleba pokroić w kostkę i zarumienić na patelni z masłem, lub w wersji bardziej fit (chociaż przy zupie serowej to chyba i tak bez sensu) zarumienić je w piekarniku lub tosterze.

Gęstą zupę doprawiamy solą, pieprzem i cytryną zgodnie z własnymi preferencjami.

Podajemy z chrupiącymi grzankami.


smacznego





Nowszy post Starszy post Strona główna

4 komentarze :

  1. Bardzo fajny pomysł na zupę, tylko dziwi mnie, że serek musi być topiony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o dziwo serowej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo wyrazisty smak- lubię tego rodzaju zupy:) dziękuję, że mi przypomniałaś o tym:)

    OdpowiedzUsuń