Moja ulubiona to szybka zupa pomidorowa z czosnkiem, bazylia, śmietaną i oczywiście makaronem.
ZUPA POMIDOROWA
1l bulionu (wersja wegetariańska z bulionem warzywnym)
400g pomidorów w puszce
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
100g śmietany
bazylia
cukier, sól,
ew. sok z cytryny
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Po kilku minutach dodać czosnek pokrojony w plasterki. Wszystko przesmażyć do przejścia się smaków.
Cebulę z czosnkiem zalać bulionem. Dodać pomidory z puszki. Wszystko gotować przez kilkanaście minut.
Zupę zmiksować na gładko blenderem.
Dodać bazylię. Gotować chwilę, żeby smak przeszedł.
Śmietanę zahartować gorącą zupą, dodając do niej po łyżce i mieszając. Po otrzymaniu śmietanowego roztworu wlać go powoli do zupy, ciągle mieszając.
Na końcu dodać cukier, sól i ewentualnie kilka kropel soku z cytryny.
Podawać z łyżką gęstej śmietany.
smacznego
Odkryłam Twojego bloga wczoraj, i powiem szczerze jestem zszokowana.. tym jak mało masz komentarzy! Nie wiem czy przekłada się to na liczbę wyświetleń blofa, może bardzo wiele osob cię przegląda, ale nikt nie komentuje bo posty są świetne, bardzo ładne zdjęcia, a oglądając post nr 72 o koronkowym naszyjniku myślałam, że to żart że zrobiłaś go sama, nie przepadam za biżuterią hand-made, baardzo rzadko mi się podoba, ale ten naszyjnik jest na prawdę bardzo ładny, sama chętnie bym go założyła! :)
OdpowiedzUsuńTak więc powodzenia, i życzę wielu odwiedzin i komentarzy ;)