Od jakiegoś czasu chodziła za mną zapiekanka w której mogłabym wykorzystać puree z ziemniaków. Zależało mi na tym, aby po upieczeniu masa była delikatna i puszysta w środku i pokryta delikatną, lekko zarumienioną skórką. Kluczem do sukcesu jest zmieszanie z ziemniakami masła i kwaśnej śmietany.
Do nadzienia z mięsa w mojej wersji jest mielony indyk, ale pewnie wieprzowina sprawdziłaby się też dobrze. A więc do dzieła.
ZAPIEKANKA Z MIĘSEM INDYKA POD PUREE Z ZIEMNIAKÓW
farsz:
500g mięsa mielonego z indyka
jedna duża cebula
2-3 ząbki czosnku
słodka papryka
140g przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
puree:
300g ziemniaków
75ml śmietany
50g masła
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Piekarnik nagrzać do 180C (termoobieg)
Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować w osolonej wodzie. Gdy one będą się gotować zajmujemy się przygotowaniem mięsa.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. W międzyczasie dodać rozdrobniony czosnek. Wszystko przesmażyć do przejścia się smaków.
Dodać mięso, rozdrabniając wymieszać je z cebulą i czosnkiem.
Mięso doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.
Do wszystkiego dodać przecier pomidorowy i wymieszać do uzyskania jednolitego farszu. Jeśli przecier jest gęsty możemy dodać 2 łyżki wody i chwile wszystko poddusić.
Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody. Dodać masło i śmietanę, wszystko rozgnieść na puree. Doprawić solą, pieprzem i gałką do smaku. Puree powinno być delikatne i puszyste.
Do formy lub mniejszych miseczek nałożyć mięsny farsz i przykryć go puree ziemniaczanym.Wszystko piec w piekarniku ok.25-30 minut. Aż do zarumienienia brzegów i utworzenia się skórki.
smacznego
Takie nieskomplikowane, a na pewno pyszne. Typowy jesienny comfort food :)
OdpowiedzUsuńPyszne :) zdecydowanie moje smaki. jadła bym codziennie
OdpowiedzUsuń