... tunaCooking ...: ZAPIEKANA Z MIĘSEM POD PUREE Z ZIEMNIAKÓW

ZAPIEKANA Z MIĘSEM POD PUREE Z ZIEMNIAKÓW

By | 15:36 2 comments


Od jakiegoś czasu chodziła za mną zapiekanka w której mogłabym wykorzystać puree z ziemniaków. Zależało mi na tym, aby po upieczeniu masa była delikatna i puszysta w środku i pokryta delikatną, lekko zarumienioną skórką. Kluczem do sukcesu jest zmieszanie z ziemniakami masła i kwaśnej śmietany.


Do nadzienia z mięsa w mojej wersji jest mielony indyk, ale pewnie wieprzowina sprawdziłaby się też dobrze. A więc do dzieła.

ZAPIEKANKA Z MIĘSEM INDYKA POD PUREE Z ZIEMNIAKÓW

 farsz:

500g mięsa mielonego z indyka
jedna duża cebula
2-3 ząbki czosnku
słodka papryka
140g przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

puree:

300g ziemniaków
75ml śmietany
50g masła
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa


 Piekarnik nagrzać do 180C (termoobieg)

Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować w osolonej wodzie. Gdy one będą się gotować zajmujemy się przygotowaniem mięsa.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. W międzyczasie dodać rozdrobniony czosnek. Wszystko przesmażyć do przejścia się smaków.

Dodać mięso, rozdrabniając wymieszać je z cebulą i czosnkiem.

Mięso doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. 

Do wszystkiego dodać przecier pomidorowy i wymieszać do uzyskania jednolitego farszu. Jeśli przecier jest gęsty możemy dodać 2 łyżki wody i chwile wszystko poddusić.

Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody. Dodać masło i śmietanę, wszystko rozgnieść na puree. Doprawić solą, pieprzem i gałką do smaku. Puree powinno być delikatne i puszyste.

Do formy lub mniejszych miseczek nałożyć mięsny farsz i przykryć go puree ziemniaczanym.Wszystko piec w piekarniku ok.25-30 minut. Aż do zarumienienia brzegów i utworzenia się skórki.



smacznego



Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze :

  1. Takie nieskomplikowane, a na pewno pyszne. Typowy jesienny comfort food :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne :) zdecydowanie moje smaki. jadła bym codziennie

    OdpowiedzUsuń