tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: ŁOSOŚ Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SOSEM Z SERA PLEŚNIOWEGO

ŁOSOŚ Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SOSEM Z SERA PLEŚNIOWEGO

By | 17:29 2 comments
Już od jakiegoś czasu chodził za mną ten sos serowy. Pierwszy raz jadłam go z polędwiczkami wieprzowymi, ale pewnego dnia w lodówce znalazło się za dużo sera i ryba prosząca o zjedzenie. Tak powstała ta wersja, początkowo sceptycznie byłam nastawiona do tego połączenia, ale okazuje się, że sos serowy chyba ze wszystkim będzie smakował dobrze. Przy odpowiednim dobraniu proporcji śmietany i sera pleśniowego jest delikatny i kremowy, a swoim smakiem nie dominuje potrawy z którą jest podawany.




ŁOSOŚ Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SOSEM Z SERA PLEŚNIOWEGO

(przepis na 4 osoby)
ryba:
500g łososia
sól morska
chili w młynku
suszone pomidory (przyprawa)

sos:
100g sera z niebieską pleśnią
70g śmietany 18%
łyżka masła
pieprz biały, gałka muszkatołowa do smaku

ziemniaki:
4 duże ziemniaki
5 ząbków czosnku
bazylia, oregano, majeranek
sól morska
1-2 łyżki oliwy z oliwek

Zaczynamy od ziemniaków, ponieważ one robią się najdłużej z całego trio. 


Ziemniaki dokładnie wymyć i pokroić w sporą kostkę. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, posypać przyprawami: bazylią, oregano, majerankiem i solą. jeden ząbek czosnku obrać i pokroić w plasterki, pozostałe w łupinach wrzucić do ziemniaków. Wszystko skropić oliwą i wymieszać. Ziemniaki wstawić do piekarnika (ja ustawiam opcję grill 2 z termoobiegiem). Nie ma znaczenia czy piekarnik jest zimny czy nagrzany, to wpłynie tylko na czas robienia się ziemniaków. Sprawdzać co jakiś czas widelcem czy są miękkie i mieszać, żeby równomiernie się opiekły.

Pod koniec robienia się ziemniaków zabieramy się za sos i rybę. Te dwie rzeczy robią się w tempie ekspresowym. W międzyczasie możemy usunąć ości z łososia lub pokroić ser w drobną kostkę. 

W małym rondelku lub misce, która może być używana bezpośrednio na płycie kuchennej na małej mocy roztopić masło. Dodać ser pokrojony w kostkę. Jak zer zacznie się topić dodać śmietanę. Ciągle mieszać. Dodać pieprz i gałkę muszkatołowa i mieszać aż do połączenia się całości sera i śmietany. 

Sos bardzo szybko ścina się i tworzy się na nim wierzchnia warstwa, dlatego na czas przygotowania ryby dobrze jest go zostawić na minimalnym podgrzewaniu i często mieszać.

Łososia kroimy w porcje. Lekko solimy, posypujemy chili oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i to właściwie tyle. Teraz pozostało nam już tylko zgrillowanie ryby.


Gdy ziemniaki są gotowe wkładamy rybę na grilla. Grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż nie będzie surowa. Sos możemy podać w oddzielnej miseczce lub na talerzu z rybą. 

smacznego



Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze :

  1. Pięknie, elegancko i wykwintnie ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ciekawy takiego połączenia, ostrego sera z rybą!
    A co do ziemniaków, to uwielbiam smak nieobranego czosnku, więc muszą być świetne! Ja przed pieczeniem zwykle obgotowuję ziemniaki w łupinach, wtedy szybciej dochodzą :)

    OdpowiedzUsuń