tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: PLACKI Z CUKINII Z SEREM PLEŚNIOWYM TYPU LAZUR

PLACKI Z CUKINII Z SEREM PLEŚNIOWYM TYPU LAZUR

By | 11:43 2 comments
Od dziecka jestem wielką fanką wszystkich placków warzywnych. Oczywiście na pierwszym miejscu są placki ziemniaczane. One jako pierwsze i te najbardziej podstawowe zawładnęły moim sercem, ale z czasem pojawiły się tez inne.

Najnowsze placki są z cukinii z serem Lazur. Nadaje się też do nich każdy inny ser z niebieską pleśnią w takim typie.


Jak każda przekąska tego typu, nie należą one do dań dietetycznych i lekkich, ale chyba każdy ma czasami taki dzień, że musi zjeść coś cięższego, co dostarczy ogromnej ilości kalorii. Ich smak zdecydowanie jest wart dodatkowych 40 minut na siłowni lub basenie.

Za jakiś czas wrzucę też lżejszą wersje cukiniowych placuszków z fetą i koperkiem. Oczywiście też jest smażona, ale w moim odczuciu ta „grecka” wersja jest mniej tłusta. Może to kwestia sera, nie wiem...

PLACKI Z CUKINII Z SEREM PLEŚNIOWYM TYPU LAZUR

jedna duża cukinia
2 jajka
100-120g sera pleśniowego
1 średniej wielkości cebula
50g mąki pszennej
sól, pieprz

Wymytą cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Posypujemy solą (należy uważać, żeby nie solić za dużo, bo lazur jest te bardzo słony. Jest to nam potrzebne tylko do odcedzenia wody z cukinii). Startą, posoloną cukinię odstawiamy na durszlaku na ok. godzinę do obcieknięcia jak największej ilości płynu.


Drobno posiekaną cebulę, dwa jajka i pieprz do smaku dodajemy do cukinii. Wszystko mieszamy i na sam koniec wrzucamy ser pokrojony w drobną kostkę. Mąkę dosypujemy, aż do otrzymania konsystencji na tyle zwartej, że placek nie rozleje się na patelni.

Placki smażymy na oleju z dwóch stron aż będą miały ładny złoty kolor.

Bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym, śmietaną lub kefirem.

Jest to danie tłuste, ciężkie i zdecydowanie dla osób, które nie liczą kalorii, bo nie można skończyć na jednym.



Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze :