... tunaCooking ...: KANAPKI Z GRILLOWANYM SEREM CAMEMBERT, KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I BORÓWKĄ (BRUSZNICĄ) GRILLED CAMEMBERT CHEESE, CARAMELIZED PEAR AND COWBERRY JAM SANDWICH

28 kwi 2013

KANAPKI Z GRILLOWANYM SEREM CAMEMBERT, KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I BORÓWKĄ (BRUSZNICĄ)
GRILLED CAMEMBERT CHEESE, CARAMELIZED PEAR AND COWBERRY JAM SANDWICH


Ostatnio często chodzą za mną różne potrawy z serem. Dodaję go do kanapek, sałatek, omletów lub jajecznicy. Jako jedną z szybkich i smacznych przekąsem robię kanapki z serem Camembert, karmelizowaną gruszką i borówkami. Świetnie się nadają zarówno do podjadania samemu w domu jak i na przystawkę lub mini kanapki na spotkania ze znajomymi. Ładnie wyglądają, są kolorowe i do tego dobrze smakują.

Konfiturę z borówki czerwonej – brusznicy, można z powodzeniem zastąpić żurawiną. Przyznam, że ja często mam dylemat której konfitury z tych dwóch używać. Brusznica różni się w smaku od żurawiny, ale obydwie dobrze podkreślają kremowy smak sera, więc nie trzeba się martwić jeśli akurat nie ma jednej z nich w domu.

Zachęcam do przetestowania, szczególnie w takie chłodne, deszczowe i niedzielne popołudnie. Chwila relaksu z dobrą przekąską i szklanką białego wina powinna pozytywnie nastawić niemal każdego na następny tydzień.


 

KANAPKI Z GRILLOWANYM SEREM CAMEMBERT, KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I BORÓWKĄ (BRUSZNICĄ)


opakowanie sera Camembert
konfitura z borówki 
rukola
1 gruszka
1 łyżka brązowego cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5łyżeczki masła
bagietka


Bagietkę pokroić na kanapki.
Gruszkę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. 
 
Na patelni rozpuścić masło, dołożyć pokrojoną gruszkę i posypać ją brązowym cukrem.
Smażyć chwilę, aż cukier się rozpuści, a gruszka nie będzie taka twarda. Na sam koniec dodać cynamon i wszystko wymieszać,tak aby przyprawa pokryła jednolicie kostki.
Ser Camembert pokroić na grubsze plasterki i włożyć do piekarnika na funkcję grill aż do momentu, gdy ser zacznie się roztapiać.
Na kanapkach ułożyć rukolę, na niej ostrożnie poukładać plastry grillowanego sera i skarmelizowaną gruszkę. Na wszystko położyć odrobinę konfitury z borówki.


 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

GRILLED CAMEMBERT CHEESE, CARAMELIZED PEAR AND COWBERRY JAM SANDWICH

Camembert cheese sliced
cowberry jam
arugula
1 pear
1 tablesp brown sugar
0,5 teasp cinnamon
0,5 teasp butter
 baguette



Slice the baguette.
Peel pear, remove core and cut in cubes.
Melt butter in a saucepan, add pear cubes and brown sugar.
Fry pear with sugar for few minutes, until sugar melts and fruit become soft. At the end add cinnamon and stir gently until spice covers pear cubes.
Place Camembert slices on a baking sheet. Put them into the oven (grill program). Remove when cheese is melted.
Place arugula on sliced baguette. Carefully put on cheese and caramelized pear. Add a little bit of cowberry jam on the top.




smacznego / bon appetit



Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013

6 komentarzy:

  1. uwielbiam takie połączenia, koniecznie muszę wypróbować ten przepis! mniami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej polecam i życzę smacznego.

      Usuń
  2. Uau this is amazing!I love it:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I'm glad to see nic comments. I hope You like it :)

      Usuń
  3. wygląda przepysznie! Dziękujemy za dołączenie do konkursu i życzymy powodzenia!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...