Pierwsze ciepłe dni przyszły tak nagle, że jeszcze nie zdążyłam się do nich przyzwyczaić po długiej zimie. Cały czas jak zerkam przez okno wydaje mi się, że wcale nie jest tak ciepło jak to wygląda. To chyba przez całkowity brak wiosny, nie nadążam za przestawieniem się na odpowiednią porę roku.
Pewnie dlatego zrobiłam ostatnio dżem z cytryn. Jest to takie kulinarne połączenie lata i zimy. Cytryny z goździkami w sam raz pasują do śniadaniowych bułek z twarożkiem.
CYTRYNOWY DŻEM Z GOŹDZIKAMI
4 cytryny
6 łyżek soku z cytryny
180g cukru
3 suszone goździki
0,5l wody
0,5l wody do początkowego wygotowania skórki z cytryny
6 łyżek soku z cytryny
180g cukru
3 suszone goździki
0,5l wody
0,5l wody do początkowego wygotowania skórki z cytryny
Cytryny dokładnie wymyć i sparzyć gorącą wodą.
Z trzech cytryn zetrzeć skórkę i wrzucić do rondelka.
Jedną cytrynę pociąć w cienkie plasterki lub półplasterki i dodać do startej skórki.
Cytryny zalać 250 ml wody i gotować przez 10 minut. Po tym czasie wymienić wodę i powtórzyć proces, po 10 minutach odcedzić wodę.
Dodać 0,5l wody, cukier, goździki i sok z cytryny.
Gotować wszystko na średnim ogniu, mieszając, aż do momentu, gdy płyn będzie miał gęstą konsystencję (jak gorący dżem). Cały proces zajmuje ok 40-45 minut.
Przełożyć dżem do słoika gdy jest jeszcze gorący, zakręcić i pozwolić mu ostygnąć.
smacznego
Cudownie musiało pachnieć w domu w trakcie przygotowań :)
OdpowiedzUsuńOj tak, zapach cytryn unosił się w całej kuchni:)
Usuńdziękujemy za dołączenie do naszego konkursu!Dziękujemy i pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuń