tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: Ciasto z truskawkami i agrestem

Ciasto z truskawkami i agrestem

By | 21:21 3 comments

Dłuższą chwilę zastanawiałam się jaki powinien być pierwszy przepis na nowej wersji bloga. Ostatecznie mój wybór padł na ciasto z truskawkami i agrestem. Sezon truskawkowy już się kończy, więc tym bardziej wydaje mi się, że zamknięcie go tym ciachem będzie należeć do udanych.
To ciasto nie jest żadnym odkryciem, ani czymś nowym, ale ma dwie cechy, które robią z niego doskonały łakoć do przygotowania w domu. Po pierwsze - smakuje świetnie ze wszystkimi owocami. Testowałam wersję morelową, brzoskwiniowo-morelową, rabarbarową i wszystkie owoce pasują do niego świetnie. Po drugie robi się je w chwilę i zawsze wychodzi. Niezależnie od tego czy robię wersję waniliową czy waniliowo-kakaową zawsze jest wyrośnięte i nie jest przesuszone.
Pamiętajcie o tym, żeby owoce oprószyć mąką ziemniaczaną lub skrobią kukurydzianą. Wtedy nie opadną na dno podczas pieczenia.
Posypki do ciasta można stosować dowolne i tylko zależy to od Waszej kreatywności.
Mam nadzieję, że podoba się Wam nowy wygląd bloga i zmiany, które zostały wprowadzone. Jeszcze sporo detali muszę dopracować, ale tak mi się nowa wersja podobała, że już nie mogłam dłużej czekać jej uruchomienia.
Smacznego końca sezonu truskawkowego!




























CIASTO Z TRUSKAWKAMI I AGRESTEM



4 jajka „zerówki”

250 ml oleju

150 g brązowego cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego

260 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

ok. 500g wybranych owoców

1-2 łyżki skrobii kukurydzianej

cukier puder do posypania





Piekarnik nagrzać do temperatury 170C.

W misie miksera zmiksować razem jajka, olej, brązowy cukier, cukier waniliowy.

Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać na gładką masę.

Do formy wyłoonej papierem do pieczenia przełożyć połowę surowego ciasta.

Do drugiej połowy ciasta przesiać kakao i dokładnie wymieszać.

Dołożyćdo formy ciasto kakaowe.

Owoce opruszyć skrobią kukurydzianą i poukładać na cieście.

Piec około 50 minut.

Ciasto wjąć z piekarnika i zostawić do schłodzenia.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.








































smacznego
Nowszy post Starszy post Strona główna

3 komentarze :

  1. Mmm, pysznie to ciasto wygląda, a połączenie truskawek z agrestem musi być bardzo ciekawe :)
    Blog wygląda wspaniale, bardzo mi się ta nowa wersja podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gin dziękuję :* ciesze się, że Ci się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie i zabawnie ;) Takie a'la łaciate :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń