Długie weekendy prawie zawsze skłaniają mnie do eksperymentowania w kuchni. Co prawda większość sklepów jest zamknięta i trzeba polegać na własnych zapasach, ale to też pomaga stworzyć nowe potrawy.
Królika duszonego w piwie raczej nie będzie można przygotować spontanicznie, ponieważ chyba niewiele osób ma w domu królika i piwo Leffe blonde jednocześnie. Jednak potraktujcie to jako zachętę do zakupów spożywczych przy okazji kolejnego dłuższego weekendu.
Duszony królik to danie bardzo popularne w Belgii, dlatego też do tego przepisu jest użyte piwo właśnie z tego kraju. Przepis również nie jest mój, ale jest z jednej z gazetek sklepowych znalezionych właśnie tam. Nie ma co się uprzedzać do niego z powodu pochodzenia, bo wychodzi naprawdę przepyszny. Ostatnio nawet usłyszałam, że jest to jedno z najlepszych dań jakie miałam okazję zaserwować:)
Przepis czekał w kazamatach komputera na swój czas prawie rok. Przygotowany z królika ekologicznego którym został obdarowany mój przyjaciel i nie miał pojęcia co z nim zrobić, więc obarczył mnie tą przyjemnością. Zrobił bardzo dobrze, bo mięso wyszło miękkie i aromatyczne. Porcja o dziwo wystarczyła dla 4 osób i jeszcze było miejsce na deser. Najlepiej smakuje z kremowym puree ziemniaczanym z dużą ilością masła i śmietanki. Takim idealnym jak tym przepisie.
O króliku nie ma co się rozpisywać. Jeśli tylko wpadnie Wam w łapki to koniecznie spreparujcie go z tego przepisu, a nie będziecie żałować.
KRÓLIK DUSZONY W PIWIE ZE ŚLIWKAMI
350 g comber z królika
3 łyżki masła
200 ml jasnego belgijskiego piwa Leffe
mąka
sól, pieprz
1 cebula
tymianek
2 liście laurowe
150 g suszonych śliwek
kromka ciemnego chleba
musztarda
Mięso oczyścić z błon. Przyprawić solą, pieprzem i lekko oprószyć mąką.
Na patelni roztopić 3 łyżki masła i obsmażyć mięso na złoty kolor.
Mięso przełożyć do garnka. Na patelnię, na ten sam tłuszcz dodać cebulę pokrojoną w pióra.
Cebulę zeszklić i dodać do mięsa w garnku.
Patelnie przepłukać piwem i dolać je do mięsa i cebuli.
Dodać tymianek i dwa liście laurowe.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok.45 minut.
Jeśli płyn odparowałby za bardzo można dodać jeszcze piwa.
Po tym czasie dodać śliwki i dusić wszystko przez 15 minut.
Aby sos był gęściejszy można dodać kromkę chleba posmarowaną musztardą.
smacznego
0 komentarze :