... tunaCooking ...: KRÓLIK DUSZONY W PIWIE ZE ŚLIWKAMI

KRÓLIK DUSZONY W PIWIE ZE ŚLIWKAMI

By | 16:35 Leave a Comment

Długie weekendy prawie zawsze skłaniają mnie do eksperymentowania w kuchni. Co prawda większość sklepów jest zamknięta i trzeba polegać na własnych zapasach, ale to też pomaga stworzyć nowe potrawy.



Królika duszonego w piwie raczej nie będzie można przygotować spontanicznie, ponieważ chyba niewiele osób ma w domu królika i piwo Leffe blonde jednocześnie. Jednak potraktujcie to jako zachętę do zakupów spożywczych przy okazji kolejnego dłuższego weekendu.



Duszony królik to danie bardzo popularne w Belgii, dlatego też do tego przepisu jest użyte piwo właśnie z tego kraju. Przepis również nie jest mój, ale jest z jednej z gazetek sklepowych znalezionych właśnie tam. Nie ma co się uprzedzać do niego z powodu pochodzenia, bo wychodzi naprawdę przepyszny. Ostatnio nawet usłyszałam, że jest to jedno z najlepszych dań jakie miałam okazję zaserwować:)



Przepis czekał w kazamatach komputera na swój czas prawie rok. Przygotowany z królika ekologicznego którym został obdarowany mój przyjaciel i nie miał pojęcia co z nim zrobić, więc obarczył mnie tą przyjemnością. Zrobił bardzo dobrze, bo mięso wyszło miękkie i aromatyczne. Porcja o dziwo wystarczyła dla 4 osób i jeszcze było miejsce na deser. Najlepiej smakuje z kremowym puree ziemniaczanym z dużą ilością masła i śmietanki. Takim idealnym jak tym przepisie.



O króliku nie ma co się rozpisywać. Jeśli tylko wpadnie Wam w łapki to koniecznie spreparujcie go z tego przepisu, a nie będziecie żałować.




KRÓLIK DUSZONY W PIWIE ZE ŚLIWKAMI



350 g comber z królika

3 łyżki masła

200 ml jasnego belgijskiego piwa Leffe

mąka

sól, pieprz

1 cebula

tymianek

2 liście laurowe

150 g suszonych śliwek

kromka ciemnego chleba

musztarda



Mięso oczyścić z błon. Przyprawić solą, pieprzem i lekko oprószyć mąką.

Na patelni roztopić 3 łyżki masła i obsmażyć mięso na złoty kolor.

Mięso przełożyć do garnka. Na patelnię, na ten sam tłuszcz dodać cebulę pokrojoną w pióra.

Cebulę zeszklić i dodać do mięsa w garnku.

Patelnie przepłukać piwem i dolać je do mięsa i cebuli.

Dodać tymianek i dwa liście laurowe.

Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok.45 minut.

Jeśli płyn odparowałby za bardzo można dodać jeszcze piwa.

Po tym czasie dodać śliwki i dusić wszystko przez 15 minut.

Aby sos był gęściejszy można dodać kromkę chleba posmarowaną musztardą.



smacznego


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :