... tunaCooking ...: Tagliatelle z chorizo

Tagliatelle z chorizo

By | 18:24 4 comments

O chorizo mogłabym się rozpisywać dużo. Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych mięsnych rzeczy do jedzenia. Tak jak za wieprzowiną nie przepadam i raczej nie jem tego mięsa to boczek i chorizo zdecydowanie zdobyły moje serce. Gdybym miała całkowicie zrezygnować z jedzenia mięsa to najbardziej bym tęskniła właśnie za nią.

Chorizo to hiszpańska kiełbasa z wieprzowiny, która ma charakterystyczny zapach i jest przyprawiona mocno wędzona i suszoną papryką. Jest kilka rodzajów tej kiełbasy i każdy jest przeznaczony do innych dań i ma inny sposób przygotowania.

Chorizo Fresco to kiełbasa surowa, która trzeba jakoś obrobić termicznie przed zjedzeniem. Jest najbardziej aromatyczna i ma najmocniejszy smak.
Chorizo Sarta, to kiełbasa surowa, jest dość miękka, dodaje się ją do potraw gotowanych i preparowanych termicznie.
Chorizo Iberico to kiełbasa suszona, robiona tylko z jednego rodzaju świń i najbardziej luksusowa ze wszystkich odmian.
Chorizo Vela to tania kiełbasa chorizo. Można ją jeść jak zwykłą wędlinę. Wyglądem przypomina kiełbasę krakowską tylko czerwoną przez dodatek papryki. Takie chorizo najczęściej można kupić w sklepach w Polsce.

Moje ulubione i najlepsze chorizo to oczywiście chorizo fresco. Nie odnalazłam jeszcze miejsca w Warszawie gdzie mogłabym je kupić, ale znam jedno miejsce gdzie można zjeść kiełbaski chorizo grillowane. Nie prowadzę bloga z opisem restauracji, ale one są najlepszą rzeczą podawana w tamtym miejscu i jestem w stanie przejechać na drugi koniec Warszawy, żeby je zjeść. Miękkie, soczyste, podawane na gorącej patelni z chlebem, którym można wylizać czerwony tłuszcz który z nich wypłynął podczas pieczenia. Jedna z najlepszych rzeczy na świecie;)

Na szczęście chorizo sarta jest jak najbardziej dostępne i można z nim poszaleć w kuchni. Z chorizo vela nie radze robić tego dania i jeśli już ktoś chce je jeść to zdecydowanie tylko na kanapce. Do każdego dania w którym smak chorizo ma być taki jak być powinien trzeba używać tylko dwóch pierwszych odmian. Pozostałe nie dadzą tego smaku, który powinny. Niestety nie ma tu kompromisów.

Makaron z chorizo, suszonymi pomidorami i oliwkami jest lekki i idealnie pasuje do wakacji. W krótką chwilę to połączenie smaków przeniesie każdego do słonecznej Hiszpanii i do urlopowych wspomnień.

Jesli tylko uda się Wam dostać kiełbasę chorizo sarta proszę, nie zastanawiajcie się nad nią nawet chwili. Warto kupić w ciemno :)








TAGLIATELLE Z CHORIZO SARTA



60g makaronu tagliatelle

łyżka oliwy

40g chorizo sarta pikantne

30g cebuli

1 duży ząbek czosnku

25g pomidorów suszonych

20g czarnych oliwek

pietruszka

cytryna

chili w płatkach





Zagotować wodę na makaron i ugotować tagliatelle aldente.

W tym samym czasie, na patelni rozgrzać łyżkę oliwy.

Chorizo pokrojone w plasterki obsmażyć, aż tłuszcz zacznie się wytapiać. W połowie smażenia dodać posiekaną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki.

Wszystko smażyć do czasu, aż cebula będzie miękka.

Dodać pokrojone suszone pomidory, oliwki i chili w płatkach.

Przesmażyć do przejścia się smaków, dodać posiekaną pietruszkę.

Gotowy makaron wymieszać z kiełbasą na patelni.

Przed podaniem skropić cytryną i posypać pietruszką.











smacznego / bon appetit
Nowszy post Starszy post Strona główna

4 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. To prawda, jest pyszne. Jeśli tylko uda się zdobyć chorizo to jest obowiązkowym punktem :)

      Usuń
  2. Chorizo i makaron to przykład idealnego obiadu dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. mój ulubiony włoski makaron :)

    OdpowiedzUsuń