„Wreszcie” w połowie stycznia przyszła zima. Przyznam, że pasowała mi temperatura lekko na plusie gdy nie zamarzało się na długich spacerach z psem. Oczywiście staram się wyszukiwać różne plusy każdej sytuacji, tak i teraz znalazłam. Zauważyłam, że w taką surową pogodę mam zdecydowanie czystsze sumienie po zjedzeniu tłustych i mocno serowych potraw. Dlatego też mogłam zrobić risotto z gorgonzolą i zajadać się nim aż do ostatniego ziarenka.
Risotto ma mocny serowy smak, dość ostry i wyrazisty. Dzięki dodatkowi wina, nie jest ciężkie. Mam wrażenie, że kieliszek wina dodany przed bulionem nadaje risottu świeży i lekki posmak. Rodzaj wina zależy od własnych upodobań. Ja dodaję wytrawne białe.
RISOTTO Z SEREM GORGONZOLA
1 mała cebula
150g ryżu do risotto
60ml białego wina
75g sera gorgonzola
120ml bulionu warzywnego
orzechy włoskie do posypania
Drobno posiekać cebulę.
Na patelni roztopić łyżkę masła i zeszklić cebulę.
Dodać do cebuli ryż i smażyć ok. 1 minuty.
Dodać wino i poczekać aż odparuje (ciągle mieszając).
Ryż zalać bulionem warzywnym, zmniejszyć ogień i poczekać aż bulion się wchłonie mieszając od czasu do czasu (10-15 minut).
Dodać kawałki sera gorgonzola i wymieszać do uzyskania gładkiej kremowej masy.
Na talerzu porcję posypać siekanymi orzechami włoskimi.
smacznego
Zrobię na pewno, jak tylko zakończę dietę ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam :) Daj znać jak wyszło i smacznego.
Usuń