Dziś proponuję trochę wiosennych i letnich klimatów na talerzu. Zima rządzi się swoimi prawami, ale w tęsknocie za latem można zrobić makaron z czerwonym pesto.
Aromatyczne dzięki świeżym listkom bazylii i pomidorom suszonym na słońcu. Lekko kwaśne, trochę słodkie i czosnkowe. Lubię dodawać do pesto migdały zamiast orzeszków pinii. Z jednej strony są to względy ekonomiczne, z drugiej naprawdę lubię ich delikatny smak, nie taki ostry jak orzeszków.
Zachęcam do przetestowania tej wersji, może komuś też bardziej niż oryginał przypadnie do gustu.
Inną zaletą makaronu z pesto jest szybkość jego zrobienia. Jeśli pesto jest w lodówce, zrobienie potrawy zajmuje około 9 minut.
No to do dzieła:)
CZERWONE PESTO
7 suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
15 listków bazylii
40g płatków migdałowych
3 łyżki startego sera (parmezan, grana padano, pecorino)
sól, pieprz
oliwa
Do blendera włożyć suszone pomidory, czosnek, liście bazylii i starty ser.
Zalać wszystko łyżką oliwy.
Zmiksować do konsystencji pasty.
Gdyby pesto było za suche dolać odrobinę oliwy.
Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Uwagi:
Makaron ugotować al dente. Dodać kilka łyżeczek czerwonego pesto do ciepłego makaronu i wymieszać.
Uwagi:
Makaron ugotować al dente. Dodać kilka łyżeczek czerwonego pesto do ciepłego makaronu i wymieszać.
smacznego
0 komentarze :