... tunaCooking ...: CZERWONE PESTO

CZERWONE PESTO

By | 16:09 Leave a Comment

Dziś proponuję trochę wiosennych i letnich klimatów na talerzu. Zima rządzi się swoimi prawami, ale w tęsknocie za latem można zrobić makaron z czerwonym pesto.

Aromatyczne dzięki świeżym listkom bazylii i pomidorom suszonym na słońcu. Lekko kwaśne, trochę słodkie i czosnkowe. Lubię dodawać do pesto migdały zamiast orzeszków pinii. Z jednej strony są to względy ekonomiczne, z drugiej naprawdę lubię ich delikatny smak, nie taki ostry jak orzeszków.

Zachęcam do przetestowania tej wersji, może komuś też bardziej niż oryginał przypadnie do gustu.

Inną zaletą makaronu z pesto jest szybkość jego zrobienia. Jeśli pesto jest w lodówce, zrobienie potrawy zajmuje około 9 minut.

No to do dzieła:)





CZERWONE PESTO



7 suszonych pomidorów

1 ząbek czosnku

15 listków bazylii

40g płatków migdałowych

3 łyżki startego sera (parmezan, grana padano, pecorino)

sól, pieprz

oliwa



Do blendera włożyć suszone pomidory, czosnek, liście bazylii i starty ser.

Zalać wszystko łyżką oliwy.

Zmiksować do konsystencji pasty.

Gdyby pesto było za suche dolać odrobinę oliwy.

Przyprawić do smaku pieprzem i solą.



Uwagi:

Makaron ugotować al dente. Dodać kilka łyżeczek czerwonego pesto do ciepłego makaronu i wymieszać.


smacznego


Domowy Wyrób
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :