... tunaCooking ...: CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I RODZYNKAMI

CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I RODZYNKAMI

By | 14:00 1 comment
Czy gdy byliście dziećmi oglądaliście Ulicę Sezamkową? Ja ją uwielbiałam, a najfajniejszym zwierzakiem był zdecydowanie Ciasteczkowy Potwór. No i Oskar, ale on kulinarnie niewiele ma do zaoferowania;)

Ciasteczkowy zawsze miał chrupiące ciacha z kawałkami czekolady. Dziś prezentuję Wam przepis na takie, którymi on się zajadał.

Ciasteczka wychodzą bardzo chrupiące. Średnica pojedynczego ciastka z podanej porcji to około siedem centymetrów. Do moich dodałam jeszcze rodzynki, ale wiem, że nie wszyscy za nimi przepadają. Ewentualnie można je pominąć. Zachęcam też do zrobienia swojej wersji z orzechami, żurawiną, migdałami lub innymi dodatkami jakie tylko wpadną Wam do głowy.

Myślę, że ciastka można też spokojnie zrobić całkowicie z mąki pszennej, u mnie ta mieszanka wyszła przez przypadek i tak już jakoś została.

Dajcie znać jakie powrzucaliście dodatki do swoich ciastek.



CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I RODZYNKAMI


140g mąki pszennej
80g mąki żytniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli
170g masła
200g brązowego cukru
80g białego cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
200g ciemnej czekolady
70g rodzynek

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aż będą miękkie.
Masło wymieszać z cukrem białym i brązowym.
Dodać jajka i pastę waniliową.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę żytnią, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i sól.
Wmieszać mąkę w masę maślaną.
Czekoladę rozdrobnić.
Do ciasta dodać czekoladę i rodzynki, wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 175C.
Ciasto odstawić do lodówki na 15 minut.
Po wyciągnięciu ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blasze do pieczenia.
Piec przez ok. 15 minut, aż do zarumienienia się brzegów.
Schłodzić na kratce.




smacznego 
Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz :

  1. Właśnie takie niepozorne i zwykłe są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń