Czyszczenie zaczęłam od wiśni. Bardzo żałuję, że są one dostępne przez tak krótki czas w roku, bo ich smak w połączeniu z czekoladą jest cudowny.
Ciasto czekoladowe jest łatwe do zrobienia i praktycznie mikser robi wszystko za nas. Nie może się też chyba nie udać. W konsystencji trochę jak tradycyjny murzynek.
Pamiętajcie, żeby wydrylować wiśnie, bo potem możecie zrobić niespodziankę osobie jedzącej (tak, ja zapomniałam, że moje są z pestkami;) )
CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI
95g mąki
30g kakao w proszku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
55g masła w temperaturze pokojowej
110g cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka pasty waniliowej
120g maślanki
280g wydrylowanych wiśni
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzać do temperatury 190C.
Zmieszać razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
Utrzeć masło z cukrem na gładką puszystą masę.
Dodać jajko i pastę waniliową, wymieszać.
Na niskich obrotach dodać mąkę i maślankę w trzech porcjach na przemian.
Przełożyć ciasto do formy do pieczenia i wygładzić wierzch.
Wiśnie wymieszać z brązowym cukrem i mąką ziemniaczaną i posypać nimi ciasto.
Piec ok 25 minut, aż wykałaczka wbita w ciasto po wyciągnięciu będzie czysta.
Ostudzić na kratce.
smacznego
Bardzo apetyczne i te wisienki ,mniam.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje. Jaka wielkość formy?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To zdjęciowe było w kwadratowej 24x24cm , ale moim zdaniem z tych proporcji wychodzi ciut za mało ciasta więc polecam zrobić w mniejszej formie. Myślę, że okrągła ok 20cm średnicy sprawdziłaby się idealnie :)
Usuńpozdrawiam Karolina