... tunaCooking ...: MAKARON Z PODGRZYBKAMI

MAKARON Z PODGRZYBKAMI

By | 13:50 1 comment

Wiecie, że 25 października jest Światowy Dzień Makaronu? Z tej okazji przy końcówce sezonu grzybowego możecie zrobić pyszny makaron z sosem ze świeżych podgrzybków.

Najlepszy makaron jaki jadłam był kiedyś z sosem z borowika. Tak, borowik był jeden i ważył 700g. Prawdziwy gigant z lasu niedaleko domu rodziców. Ale było to raz i najprawdopodobniej już więcej się nie powtórzy, dlatego powstał nowy alternatywny przepis z podgrzybkami.

Lubię taki leśny smak, który jest podkreślony przez czosnek i cebulę, nie jest stłumiony za dużą ilością śmietany, a ser tylko jest przysłowiową „wisienką na torcie”.

Rozmaryn koniecznie proszę dać świeży zerwany z gałązki.


MAKARON Z PODGRZYBKAMI


1 mała cebula
2 małe ząbki czosnku
10 listków rozmarynu
łyżka masła
200g oczyszczonych podgrzybków
1 łyżka śmietany 18%
kilka kropli cytryny
sól, pieprz
ser Grana Padano
makaron penne


  • Cebulę posiekać w drobną kostkę.
  • Czosnek pokroić w plasterki.
  • Posiekać drobno liście rozmarynu.
  • Na patelni roztopić łyżkę masła.
  • Zeszklić cebulę z czosnkiem i rozmarynem.
  • Dodać pocięte w plastry grzyby.
  • Wszystko wymieszać i lekko podsmażyć.
  • Gdy grzyby zrobią się miękkie dodać śmietanę i kilka kropel cytryny.
  • Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Zagotować wodę na makaron i ugotować penne al dente.
  • Wymieszać makaron z grzybami i posypać serem.






smacznego
Światowy Dzień Makaronu 2013 - 25 października
Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz :

  1. Ach, podgrzybki... Tutaj o lesne grzyby trudno. A jesli juz znajde na targu, to sa kosmicznie drogie. A szkoda, bo nabralam ochoty na taki makaron.

    OdpowiedzUsuń